Домашният петел е много вкусен, месото му е с ярко

...
Домашният петел е много вкусен, месото му е с ярко
Коментари Харесай

Как да сготвим домашен петел

Домашният петел е доста апетитен, месото му е с блестящо изразен мирис и няма нищо общо с пилешкото месо от магазина, което идва от птицефермите за бройлери.

Домашният петел е с мрачно месо, а мазнината му е жълта. Месото му е доста потребно, като се изключи че е и много вкусно. Един от най-вкусните способи да се подготви петел е със сос от вино.

Необходими артикули: 2, 5 кг месо от петел, 100 мл зехтин, 1 огромна глава лук, 250 мл алено вино, 300 грама настъргани домати, 1 чаена лъжичка доматено пюре, 1 чаена лъжичка червен пипер, сол, черен пипер, канела и карамфил на усет.

Начин на подготвяне: Месото на петела се осолява и се оставя да престои 40 минути. В огромна тенджера се затопля зехтинът и в него на мощен огън се запържват частите месо до златисто. Добавя се нарязаният лук и се пържи до транспарантно. Добавя се виното.

 Ястия с месо от петел

Котлонът се понижава и петелът се оставя да се задуши на муден огън. При потребност се долива малко топла вода. Когато месото е съвсем готово, се прибавят доматите, доматеното пюре и подправките.

Задушава се до омекване. Готовият петел се сервира с гарнитура от макаронени произведения, ориз или картофи. Може сварените макаронени произведения да се разпределят в гювечета с малко бульон или топла вода, от горната страна да се постави месо от петел, за де залее със соса от вино и да се пече на 200 градуса 20 минути. Преди сервиране се поръсва с настърган кашкавал.

Петелът се съчетава доста добре и с бира. Това ядене е уместно за зимните месеци.

 Рецепти с петел

Необходими артикули: петел, към 2 кг, 400 мл светла бира, 2 супени лъжици брашно, 2 глави лук, 50 грама масло, 2 супени лъжици олио, 300 грама печурки, сол и черен пипер на усет, 50 мл течна сметана.

Начин на подготвяне: Петелът се нарязва на части, поръсва се със сол, черен пипер и брашно. В примес от олио и масло се запържват леко частите месо.

Месото се вади и се запържва нарязаният на ситно лук. Добавят се нарязаните на фини линии печурки и се оставя да се задуши на муден огън 10 минути.

Добавя се месото от петела и бирата. Задушава се на междинен огън 45 минути. След като месото омекне, се вади и се оставя на топло.

Сосът се сварява още 5 минути, прибавя се сметаната и с него се залива месото. Петелът с бира се сервира със задушени картофи или сварен ориз.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР