Документалният филм 100 години по-късно, посветен на 100-годишнината от създаването

...
Документалният филм 100 години по-късно, посветен на 100-годишнината от създаването
Коментари Харесай

100 години Съюз на артистите в България

Документалният филм „ 100 години по-късно ", отдаден на 100-годишнината от основаването на Съюза на артистите в България, бе показан обществено в края на предходната година. Филмът събира мненията на разнообразни генерации създатели и откриватели като проф. Николай Йорданов, доцент Асен Терзиев, Цветана Манева, Любомир Бъчваров, Любомир Савов – ръководител на Гилдията на музикалните актьори, Галина Савова – ръководител на Гилдията на създателите от кукленото изкуство, Венцислава Асенова – ръководител на Дружеството на САБ в Столичния куклен спектакъл, ръководителя на САБ – Христо Мутафчиев, както и младите артисти Боян Арсов, Елена Василева, Християна Стоименова, които обобщават миналите 100 години за организацията, а дружно с това разкриват и някои любопитни детайлности от историята, останали незнайни в годините, твърди продуцентът на кино лентата – журналистката Анна Ангелова:



„ Интересно е по какъв начин се е променял и смисъла на думи като „ съюз “, „ дружно “. Да обединяваш актьори не е лесна работа. Това, което загатнаха всички актьори, е, че това, което сплотява всички, е любовта към изкуството. Това ги сплотява. Да, може да звучи клиширано. Но любовта е в основата и единственият метод да надскочиш себе си, да надскочиш персоналните си ползи, да се отдадеш на професионалната задача са любовта и вярата, че нещо по-добро следва. Кадрите демонстрират по какъв начин сме се трансформирали всички ние с времето, този филм задава въпроси към самите нас. Дали ще забележим тирада на Любомир Кабакчиев, който е бил ръководител на Съюза, или пък ще чуем тирада на Тодор Живков в Народния спектакъл, всеки фен може да се обогати – с изключение на да обогати персоналните си познания, да направи своите паралели какво в историята се повтаря и какво не. “

Интересен факт е, че огромните интернационалните театрални организации като Международната федерация на актьорите ФИА, на която Съюзът на артистите е член, Международният сценичен институт, Международната асоциация на театралните критици – всички тези организации се появяват след Втората международна война и се оказва, че Съюзът на артистите е основан по-рано. Актрисата Цветана Манева, която е била ръководител на организацията през 1986/87 година, споделя във кино лентата, че главната задача на Съюза на артистите би трябвало да бъде стимулиране на всички, които правят работата си по театрите, да отдават сила, която да генерира сили, блян за опониране. Във кино лентата са показани фрагменти от Българската национална телевизия и Българската национална филмотека.

Повече чуйте в звуковия файл.
Снимки – САБ
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР