Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик заяви, че

...
Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик заяви, че
Коментари Харесай

Докладчик на ЕП: Преговорите със Сърбия няма да бъдат замразени


Докладчикът на Европейския парламент за Сърбия Владимир Билчик съобщи, че договарянията със Сърбия няма да бъдат замразени, само че посочи значимостта на хармонизирането на външната политика на Белград с тази на Европейски Съюз, оповестява вестник " Политика ".

Билчик изясни, че изменението на отчета на Екологичен потенциал за разширението на Европейски Съюз, което слага по-нататъшния прогрес на Сърбия по пътя към Европейски Съюз според от въвеждането на наказания против Русия, не съставлява напън върху Белград, а демонстрира, че от Сърбия се чака да удостовери избора си за участие в Съюза.

Той означи, че има доста работа в границите на към този момент отворените глави, по които може да се напредва, в това число работа по клъстер 4 за енергетиката и околната среда, където, съгласно него, Европейски Съюз може да помогне за възстановяване на качеството на въздуха в Сърбия и енергийния преход на страната.

За отварянето на нови глави и клъстери обаче ще са нужни доста ясни решения на Сърбия. За да могат в действителност да напреднат договарянията за участие на Сърбия, би трябвало явен сигнал, че Сърбия е сериозна, когато приказва за своя европейски път и че работи с нас. Ето за какво хармонизирането във външната политика е сериозен въпрос, сподели Билчик пред сръбската национална телевизия РТС.

Той оцени, че Европа е тази, която може да помогне на жителите на Сърбия да реализират по-проспериращо бъдеще, а не Русия или Китай.

" Искаме Сърбия да направи верния избор. Това е интервалът, в който се написа историята на Европа. Русия губи тази война, Европа ще завоюва и ние желаеме Сърбия да е на страната на спечелилия “, сподели Билчик.

Комисията по външна политика на Европейския парламент одобри корекция към отчета на Екологичен потенциал за разширението на Съюза, импортирана от хърватския социалист и евродепутат Тонино Пицула, която слага по-нататъшния прогрес на Сърбия по пътя към Европейски Съюз според от въвеждането на наказания против Русия.

Докладът за разширението би трябвало да бъде дефинитивно признат под формата на резолюция на Европейския парламент на пленарна сесия през ноември.

Резолюцията няма обвързваща мощ, само че ще бъде изпратена до Европейската комисия и страните членки като рекомендация, отбелязва белградският вестник " Политика ", цитират от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР