Докладът на министерството на финансите е опасен, безотговорен и неверен.

...
Докладът на министерството на финансите е опасен, безотговорен и неверен.
Коментари Харесай

Служебното правителство дестабилизира държавата

Докладът на министерството на финансите е рисков, безконтролен и погрешен. Най-силното опровергаване той получи от Българска народна банка - постоянна институция, която разполага с цялата финансово- икономическа информация и с професионален екип.
По техни данни интернационалните валутни запаси на Българска народна банка са на най-високото си равнище за последните 30 година Фискалният запас е 16 милиарда лева по данни на самото МФ. 
" Освен това, министър Велкова (тогава заместник-министър на А. Василев), приготви бюджета на постоянното държавно управление за 2022 година и три годишната планирана рамка за 2023, 2024, 2025 година към него. И там няма и дума за риск за финансовата непоклатимост при заложените параметри за разноски през 2022 година и за тяхното отражение в идващите три години ", написа водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във Facebook по повнод желанията на служебното държавно управление да вкара нови ограничавания на приходите и да усили налозите за бизнеса. 
" Съвсем разумно следва въпросът: " Защо тъкмо в този момент МФ се обръща на 180 градуса? Може би желаят да прикрият личната си несръчност за събиране на приходите и ширещата се корупция и контрабанда? Но дават ли си сметка каква лавина могат да отприщят с погрешни изказвания и всяване на суматоха? Призоваваме всички виновни институции изрично да опровергаят отчета на МФ и да пресечем всевъзможни опити за дестабилизация на страната ", разяснява още Нинова.
 Няма причина за смяна на съществуващия курс на лв. към еврото, а сходни изказвания са некомпетентни и безотговорни. Това публично обявиха от Българската национална банка.
Очевидно стресната от бурната социална реакция, през вчерашния ден министър Росица Велкова смекчи прогнозите си за предстоящ апокалипсис. Пред Българска национална телевизия тя съобщи, че страната не е пред банкрут и няма заплаха от смяна на закрепения курс на лв. към еврото. 
Велева разяснява, че цитатите от отчета на ведомството били извадени от подтекста. Тя увери, че няма потребност от интервенция на МФВ, нито пък от изтегляне на нов дълг. Ден по-рано тя твърдеше, че има такава опция. Сценариите за възможен банкрут бяха обрисувани в отчет на МФ до Министерския съвет, за който е нямало настройка да става обществен. В сряда обаче изводите му публично притежание и часове по-късно Велкова разгласи, че бюджетният недостиг би трябвало внезапно да се редуцира, тъй като в противоположен случай има заплаха на интернационалните финансови пазари да не набере нужния размер дълг, заради което ще се наложи да търси финансиране от Международния валутен фонд
Като " мини финансов Армагедон за България " дефинира прогнозите, че има риск за валутния ръб и може да се наложи вземането на заем от МВФ и икономистът Кузман Илиев. По думите му " заем от МВФ е клеймо, което значи, че вложителите не помнят за България и ще се финансираме доста скъпо ". Според него нереалистично е дефицитът да стане 3% до края на годината, а рухването на плоския налог ще стане съвременна тематика напълно скоро.
БСК: Мерките на кабинета са неверни
" Предвидените от служебното държавно управление ограничения за излаз от обстановката са неправилни ", твърди пред Българска телеграфна агенция доцент Щерьо Ножаров, стопански консултант в Българската стопанска камара.
За предлагането за въвеждане на еднократна солидарна вноска за второто полугодие за тази година или така наречен налог свръхпечалба за всички юридически лица, Ножаров уточни, че за свръхпечалба и наказване на дейните компании, които имат позитивен финансов резултат, се приказва единствено в плановата стопанска система. 
" Какво значи " солидарна вноска "? Солидарна с какво? С това, че държавното управление не извършва обществените вложения и не осъществя обществените финансови разноски, което основава спънки за бизнеса? Или пък, че популацията в последните 10 години е намаляло с един милион души, само че държавното управление дори усилва размера на държавната администрация. И всичко това подвига бюджетните разноски. За такава взаимност ли приказваме? ", попита икономистът.
Според него възобновяване на някои от ставките на Данък добавена стойност и на акцизи ще докара до риск за възобновяване на инфлацията. Увеличението на тол таксите ще засегне съществено българските превозвачи. Ще се понижи тяхната конкурентоспособност, защото те разполагат с по-нисък бюджет от сътрудниците си от Европейски Съюз и прилежащи страни, които оперират или минават през българска територия. " Крайната сметка още веднъж ще бъде платена от пасажерите и потребителите на тези услуги и ще докара до нарастване на инфлацията ", сподели Ножаров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР