Докладът, макар и на завоалиран език, отправя недвусмислени критики към

...
Докладът, макар и на завоалиран език, отправя недвусмислени критики към
Коментари Харесай

Евродепутатът Петър Витанов: Макар и завоалирано, докладът критикува България

Докладът, въпреки и на завоалиран език, насочва недвусмислени рецензии към България. Това сподели пред Радио „ Фокус “ Петър Витанов, началник на българската делегация в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Според него неслучайно България е една от страните най-често споменавани в общата част на документа, наред с Унгария и Полша. Витанов посочи, че отчетът има констатиращ темперамент, само че ръководещите би трябвало да поправят дефицитите. Той разяснява, че в България отчетът бе посрещат с възторг, тъй като хората чакат някой извън да оправи нещата.

„ Българските жители са изгубили вяра, че самите те биха могли да провокират смяна в ръководството. Те чакат някой извън, в това число европейските институции, да спомогнат за смяната на това ръководство. Аз постоянно съм бил на мнение, че извън няма кой да помогне. Отвън могат да бъдат посочени грешките и да бъдат наложени наказания. С механизма, който обвързва върховенството на закона с бюджета и отпущането на европейски средства в страни като България, където има доста високи равнища на корупция и корист с тях, ще бъдат тежко осъдени и глобени, когато механизмът стане факт. В останалите европейски страни хората считат, че са виновни за ориста си, а у нас като че ли сме изгубили вяра “, разяснява той.

С отчета на Европейска комисия беше препотвърдено, че механизмът за инспекция и мониторинг остава и може да бъде задействан всеки миг, сподели още Петър Витанов. По думите му посредством него европейските сътрудници към този момент имат по-обектива оценка за процесите у нас, също така той е вяра за хората, съгласно които ръководството ни е недемократично и корумпирано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР