Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване на случаите

...
Доклад на Световната здравна организация предупреждава за увеличаване на случаите
Коментари Харесай

СЗО предупреждава за увеличаване на случаите на ХИВ в Европа

Доклад на Световната здравна организация предизвестява за увеличение на случаите на ХИВ в Европа, съобщи ДПА. Все повече хора в Европа живеят с вируса, без да биват диагностицирани.

Според СЗО стигматизирането на вируса, който предизвиква заболяването СПИН, продължава.

Новите данни демонстрират, че от 2018 година до 2021 година инфектираните с ХИВ европейци са повече от диагностицираните . Прессъобщението на СЗО е в навечерието на 1 декември, когато се отбелязва Световният ден за битка със СПИН. Европейският район обгръща повече от 50 страни, измежду които Русия, Украйна, Турция.

В Европейската икономическа зона, която обгръща Исландия, Лихтенщайн и Норвегия с изключение на Европейски Съюз, са докладвани малко повече диагнози, в сравнение с инфекции през последното десетилетие. Това допуска, че недиагностицираните случаи в тези страни понижават. Все отново 12,5 % от случаите на ХИВ в Европейската икономическа зона остават недиагностицирани, съгласно отчета на СЗО.

Всички би трябвало да бъдат обезпокоени от данните за тестване на ХИВ, сподели районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге. Според него продължаващото стигматизиране на ХИВ провокира отвод от тестване и отдалечава от задачата за слагане на завършек на СПИН през 2030 година  

Според СЗО услугите, свързани със СПИН, би трябвало да бъдат по-достъпни. „ Трябва да сме сигурни, че никой не се опасява от тест, не изпитва позор, обезсърчение или изолираност “, сподели още Клуге.

Андреа Амон, шеф на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите, посочи, че тестванията са ХИВ са основни, защото късното диагностициране усилва вероятността от тежко протичане на заболяването и гибел. Нелекуваните носители на вируса могат да заразят своите полови сътрудници.

През 2021 година в 46 от 53 страни в Европа, в това число 45 от Европейската икономическа зона, броят на ХИВ позитивните е нараствал с 300 нови случая дневно, сочат данните на СЗО. 106 508 нови случая са диагностицирани в Европа. 16 624 са случаите в Европейски Съюз за цялата година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР