Доказателствата за приготвянето на сирене са отпреди 5000 години, въпреки

...
Доказателствата за приготвянето на сирене са отпреди 5000 години, въпреки
Коментари Харесай

Нека да разгледаме някои забавни факти за сиренето!

Доказателствата за приготвянето на сирене са отпреди 5000 години, макар че не е ясно кой го е направил пръв. Най-старото известно сирене е намерено в Египет през 2018 година, което е на към 3200 години.

Всъщност доста от известните сирена като швейцарско, чедър, пармезан, гауда са към момента относително нови – на към 500 години. Скорошно изследване разкри, че съгласно археологическите находки индианците са правили сирене преди 4500 години. Находките са от Котада Бхадли, ситуиран в актуалния квартал Куч на Гуджарат!

Сега, когато знаем историята, дано разгледаме някои занимателни и забавни обстоятелства за сиренето:

Забавен факт №1:

Има над 1800 разновидности сирена, налични по целия свят! Въпреки че сирената са класифицирани в над 1800 типа, те се оферират в главно осем разновидности, които включват синьо, твърди, паста филата, модифицирани, полутвърди, полумеки, меки и пресни и меко узрели. И някои от най-популярните сирена, които се употребяват най-много в целия свят, са Parmigiano Reggiano (Пармезан), британски Чедър, Рокфор, Бри, Грюйер, Фета, Моцарела и Манчего – Моцарела е най-консумираната от всички!

Забавен факт №2:

От 2020 година Дания е най-големият консуматор на сирене в света, следвана от Исландия и Финландия. Твърди се, че приблизително датчанин употребява към 28.1 кг сирене годишно.

Забавен факт №3:

 Сирене

Всяка година се създават големи 20 милиона метрични тона сирене, а най-голямата страна производител на сирене е Съединени американски щати, на която се падат 30 % от международното произвеждане. Германия и Франция следват Съединени американски щати.

Забавен факт №4:

Съобщава се, че най-скъпото сирене в света - Pule - е на цена от 600 $ за кг! Огромната цена се дължи на неговата необичайност, защото от балканските магарета са останали единствено 100 Джени, които се доят особено за подготвяне на Пуле. Допълнителен факт: За производството на един кг сирене Pule са нужни 25 литра от това мляко!

Забавен факт № 5:

Древните гърци считат, че Аристей е разкрил фета, която се употребява необятно в гръцката кухня.

Забавен факт №6:

Учените считат, че постоянната консумация на синьо сирене Рокфор оказва помощ за дългоденствие. Проучванията настояват, че сиренето усъвършенства сърдечно-съдовото здраве.

Забавен факт №7:

Хората, които обичат сирене (кой не обича? ), се назовават ​​турофили.

Забавен факт №8:

Юни се смята за народен месец на млечните артикули. Още повече причина да погълнете повече блокчета сирене.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР