Доказахме, че земеделието е сред основните приоритети за изпълнителната власт.

...
Доказахме, че земеделието е сред основните приоритети за изпълнителната власт.
Коментари Харесай

Иванов: Доказахме, че земеделието е приоритет

„ Доказахме, че земеделието е измежду главните цели за изпълнителната власт " . Това съобщи министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на среща със аграрни производители от област Бургас.

Той акцентира, че с невиждано огромното финансиране на бранша и гласуваното от Министерски съвет 60% държавно съфинансиране за развиване на селските региони, не може да има подозрение за отношението към аграрния бранш. Иванов пое ангажимент Министерство на земеделието да продължи организирането на ежеседмични директни срещи със земеделци от всички браншове и всички области в страната, за запознаване с проблемите на терен и търсене на решения - било посредством нормативна смяна, било посредством вероятните механизми и ограничения, планувани в новия Стратегически проект.

В хода на полемиката, министър Иванов отговори на съответни въпроси, свързани с процеса на изкупуване на зърно. Бе показан механизма, по който ще се извърши закупуване и готовността на министерството да завърши процеса, откакто в края на предходната седмица по сметките на министерството са постъпили нужните средства. Коментирани бяха и въпросите свързани със усложнения на стопаните при работата с Националната осведомителна система за отпадъците и с цените на енергоизточниците, торове, препаратите за растителна отбрана.

Министър Иванов прикани за интензивно присъединяване и съответни оферти на земеделския отрасъл във всички работни групи, свързани със законодателството в региона на земеделието, както в подтекста на новия Стратегически проект, по този начин и за решение на наболели проблеми в настоящето законодателство.

По време на срещата присъединяване взеха и пчелари от региона. Те изразиха  позиция, че е добре в новия Стратегически проект да се даде опция за непосредствено подкрепяне на продуктите със предпазени наименования, като Странджанския мед. Бяха сложени и въпросите за разпространение на българския мед и присъединяване му в интернационалните изложения; отстоянията сред пчелините; оферти за възстановяване на системата за обявяване при напръскване на обработваемите площи; нуждата от създаване на нов Закон за пчеларство. От сектора изрекоха признателност към министър Иванов и екипа на Министерство на земеделието и задоволеност от избраната ставка от 13 лева.  на пчелен кошер по Ковид помощта.

В рамките на визитата си в района аграрният министър посети и биволовъдна плантация в област Ямбол, в която се отглеждат биволи от породата „ Българска Мурра “. Стопаните обясниха, че стопанството се отглежда към 9000 дка. земеделска земя, като част от продукцията се употребява за изхранване на животните, които към този миг са  към 700, което прави компанията от водещите в страната в бранша на биволовъдството.

Фермерите показаха предложение дотациите да бъдат раздавани на качество и количество на продукцията. „ Така ще се подтикват работещите и разрастващите се земеделци. Порочната процедура би трябвало да бъде спряна! “, приканиха те. Министър Иванов съобщи, че безапелационен ангажимент на управлението на министерството е транспарантното и справедливо  разпределение на средства и все по-голямо обвързване на подпомагането с произвеждане.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР