Докато в повечето европейски страни на официалните празници се почива,

...
Докато в повечето европейски страни на официалните празници се почива,
Коментари Харесай

Изумително! Вижте какво правят пловдивчани в Деня на...

Докато в множеството европейски страни на формалните празници се почива, у нас огромна част от хората работят - някои с копнеж, други по обвързване. Оказва се, че всеки втори дежури на Деня на труда - Първи май.

Сред постоянно работещите най-често попадат аптеките, супермаркетите, таксиметровите водачи, чиновниците на реда и строителните служащи.

Една разходка по Главната в Пловдив демонстрира, че в случай че не всички, то 90% от магазините за облекла и обувки, заведенията за хранене и кафенетата са изцяло функциониращи и даже претъпкани с народ.

В подлеза на Централна гара витрините са отворени, а съгласно търговците, купувачите са даже двойно повече. Олег Плачков работи в магазинче за книги. Споделя, че за пръв път му се постанова да работи на първи май, само че се радва, тъй като ще му бъде платено в допълнение.

Баба Ваня, която също продава цветя, билки и гривни от мъниста на стълбите на Централна гара, споделя, че се труди освен на 1 май, а на всички празници, защото няма пари.

„ На мястото, на което продавам има мощно течение, от което ме боли кръста, само че безпаричието ме кара да седнал съм тук, нямам избор “, оплаква се старата жена.

Ваня Стефанова пък кара следващата промяна в известните бутки " Лафка ". Жената споделя, че колкото повече часове работиш, толкоз повече пари взимаш, по тази причина с усмивка прави отговорностите си.

Касиерките на БДЖ също попадат в графата " работещи ". Екатерина Ралева от години е на пост, обслужвайки клиентите на касата за билети. " И през днешния ден съм тук на цялостен работен ден. Не помня дали различен път ми се е случвало на празника на труда да съм тук, само че даже и да е по този начин нямам срещу. Допълнителните часове носят и допълнение към приходите " - споделя дамата.

Други като Васил Георгиев, който е таксиметров водач, са длъжни да работят всеки ден, с цел да припечелват и да заплащат високите налози.

Не единствено частните компании, само че и държавните институции са в деяние.

Служителите от Пловдивската жандармерия пазят реда в града на тепетата без почивен ден. При тях всичко се разпределя по специфични графици, които те строго извършват.

„ Официалните почивни дни за нас не важат, няма Коледа, няма Велекден. Може да желаеме да сме със фамилиите си, само че дългът към народа е на първо място “, споделят жандармеристи пред кореспонденти на „ Марица “. Те са удовлетворени от заплащането си, а за изключителния си труд получават и бонуси.

За разлика от Великден, когато всички майстори на площад Централен почиваха три дни и проточиха още повече безконечния ремонт, на Деня на труда те се във работния си ураган.

„ Работим, тъй като по този начин ни споделиха началниците и бързаме да помогнем на кмета. Само депутатите почиват през днешния ден “, споделя Али Ибрахим, един от служащите пред Градската градина. Той заявавя, че нямат твърда и сигурна заплата. Работят на квадрат и им заплащат ден за ден.

„ Не знаем дали ще ни платят в допълнение за през днешния ден. Всичко е на договаряне. Веднъж може да е 5 лв., а различен път 500 “, споделя още той. Въпреки турския си генезис, Али съжалява, че сме изгубили българските си обичаи и това, че работим на празниците, не го изненадва.

Шивачките от цеха на бул. „ Христо Ботев “ 27 са избрали сами да работят на 1 май, тъй като след това ще слеят дните си и ще почиват 4 дни, със 7-ми май в това число.

Основната причина за работата в почивните дни са неналичието на финансови средста, високите наеми и сметки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР