Докато ресторантьорите се чудят дали ще успеят да посрещнат новите

...
Докато ресторантьорите се чудят дали ще успеят да посрещнат новите
Коментари Харесай

Туризмът моли за помощ

Докато ресторантьорите се чудят дали ще съумеят да посрещнат новите клиенти, туроператорите се чудят по какъв начин да се разплатят със старите, съобщи Българска национална телевизия.

От сектора желаеха помощ от страната в размер на 69 милиона лв., тъй като другояче няма да могат да върнат парите за предплатените и анулирани пътувания.

Причината е, че от 13-и март стартират първите падежи за възобновяване на средства, а България е единствната страна без гаранционен фонд.

От обединяване " Бъдеще за туризма " желаеха помощ от страната в размер на 69 милиона лв., с цел да могат да спазят уговорките към клиентите си. На дневен ред са и условията, които ще са нужни при пътешестване отсега нататък.

Отпуснатите до момента 51 милиона лв. в помощ на туроператорите не са задоволителни, считат от обединяване " Бъдеще за туризма ". Те са подготвени да върнат сумата посредством вноски в Гаранционния фонд за период от 3-4 години.

" Парите, които клиентите са превели към нас ние сме превели към сътрудници, а в същия миг тези сътрудници са в същата обстановка и не могат да ги възстановят. Те споделят ще ги ползвате за в бъдеще, само че нас закона ни задължава да ги възстановим в 14-дневен период и ние сме сред чука и наковалнята, сред клиента и нашия сътрудник. Един фонд за гарантиране на пътуванията оправя точно тази обстановка ", съобщи Димитър Балтов от обединяване " Бъдеще за туризма ".

В момента България има застраховка " Туроператорска отговорност ", само че таванът е 1 милион и 400 хиляди лв., а оборотите на компаниите са в пъти по-високи. Освен това застрахователите отхвърлят до покриват ваучери.

" Около 320 000 души са наранени от анулирани пътувания поради Коронавирус обстановката. Те са с ваучери, чакат да им бъдат възобновени парите или да пътуват ", добави Димитър Балтов.

Пътуванията обаче не са сигурни и зависят и от директивите и на другите страни. Така, в случай че чакате да пътувате с рейс до Истанбул да вземем за пример и за 3-дневна екскурзия сте платили 250 лв., ще би трябвало да извадите още толкоз за PCR проби.

" Това беше моето искане през вчерашния ден, на срещата с Министерството на здравеопазването, за български жители, най-малко тези които са имунизирани, да отпадне PCR, тъй като сумата не е по никакъв начин дребна и нека отпадне ", добави Павлина Илиева от обединяване " Бъдеще за туризма ".

Туристическите организации се надяват за в бъдеще да може да се пътува без PCR тест и с имунизационен паспорт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР