Докато работи в Софийската градска прокуратура главният прокурор Иван Гешев

...
Докато работи в Софийската градска прокуратура главният прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Гешев работил 7 години за едва 20 прокурорски акта

Докато работи в Софийската градска прокуратура основният прокурор Иван Гешев стои съвсем без работа. За целия 7-годишен интервал там, от 2009 година до 2016 година, той има импортирани в съда едвам 20 прокурорски акта. Това излиза наяве от предоставени статистически данни от СГП на гражданско съдружие БОЕЦ, получени по Закона за достъп до социална информация след извоювано дело.

В интервала, който обгръща разлежданата информация, Гешев е командирован от Софийската районна прокуратура в СГП. Според информацията през идващите 7 години той е бил наблюдаващ прокурор по 490 досъдебни производства, като произнасянията по тях са 783. Данните сочат, че за това време след импортирани от Гешев 20 бр. прокурорски актове са наказани 27 лица. Впечатление прави, че в това време постигнатите неоправдателни присъди са с 5 по-малко, или 22 бр, като не излиза наяве на какво се дължи това разминаване. Освен това нямало нито един оневинен. Прекратените досъдебни производства, по които Гешев е работил, пък са 72 бр.

Тази информация е извънредно озадачаваща, защото в отчета на Комисията по атестиране и състезания (КАК) към Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, направен по време на процедурата по желание на нов основен прокурор през предходната година, работата на Иван Гешев е показана със доста по-големи цифри. В него се твърди, че съгласно статистическите данни, постъпъли от СГП и СРП, за интервала 2006 - 2016 г., прокурор Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски акта, като по тях са наказани общо 233 лица.

Това значи, че само в рамките на 3 години преди 2009 година Гешев е изготвил и внесал 210 прокуроски акта. Именно това твърди и Комисията по атестирането и състезанията към Прокурорската колегия на Висшия правосъден съвет. Преди Иван Гешев да бъде определен за основен прокурор, ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да му бъде предоставена информация за точния брой обвинителни актове, направени от единствения номиниран, до момента в който е прокурор в СГП, както и за тяхното качество.

От КАК му отговориха, че до момента в който Гешев е работил в СРП е внесъл в съда 134 обвинителни акта, 6 съглашения и 70 оферти за освобождение от наказателна отговорност с налагена на административно наказване. Това прави общо 210 прокурорски акта. През идващите 7 години пък е изготвил 15 обвинителни акта и 5 съглашения. Не е ясно на какво се дължи тази забележителна смяна в натовареността Гешев, откакто е командирован в СГП. От комисията счетоха обаче, че няма съображение за разглеждане на актове на прокурор Гешев всъщност, тъй като последна му препоръка, била  с сложна оценка „ доста добра “.

БЕЗ ОТГОВОР

От Софийската градска прокуратура отхвърлят да дават информация колко от делата, водени от Гешев, са завършили със съглашения сред обвинените и прокуратурата. Във въпросите на сдружение БОЕЦ се пита дали такива са сключвани по каузи за проведена незаконна група, както и за закононарушения срещу финансовата, данъчната и осигурителната система. В решението на СГП за достъп до информация обаче се споделя, че тази информация, " не е налична в претенции тип, а следва да бъде предмет на в допълнение търсене, класифициране и обобщаване, с цел да бъде направена. " Същата следва да бъде преднамерено основана, с цел да бъде задоволено настояването на заявителя, което е отвън задачата на закона (ЗДОИ) ", написа още градският прокурор Емилия Русинова, с което отказва достъп до информация.

ВИЗИТКА

В CV-то на Иван Гешев попадат няколко каузи, които той употребява като доказателство за професионалните си качества като прокурор. Едно от тях е това за банкрута на КТБ, по което обвинения са избягалият в Сърбия банкер Цветан Василев, както и още 17 души. Въпреки че фалитът на банката настъпи през 2014 година, правосъдният развой към момента се води на първа инстанция, като краят му надали ще е в обозримо бъдеще. Делото стартира в спецсъда при започване на 2019 година, а година по-късно към момента не е завършил разпитът на първия очевидец Бисер Лазов. 

В началот на седмицата " Сега " писа, че друго знаково дело от визитката на новия основен прокурор катастрофира в съда, още преди да тръгне всъщност. Става дума за процеса, рекламиран като дело срещу интернационална проведена незаконна група, обвързвана с финансиране на тероризъм отвън България и употребила метода " хавала ", посредством който парите не се реалокират физически. Това беше едно от следствията, с които Гешев се хвалеше като отговарящ за спецпрокуратурата. Две правосъдни инстанции обаче намират, че обвинителният акт има пороци, поради които би трябвало да бъде върнат на прокуратурата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР