Докато политиците гледат с надежда рейтингите, народът с ужас следи

...
Докато политиците гледат с надежда рейтингите, народът с ужас следи
Коментари Харесай

Маските паднаха! Избори за оцеляване

Докато политиците гледат с вяра рейтингите, народът с смут следи етикетите на сиреното и кашкавала Лъсна истината кой държи медиите на каишка и крои заприказва.  Обратното преброяване стартира
 

Най-странната предизборна конкуренция навлиза във финалната си 7-дневна права. Всички загряват, само че никой не бърза. Дори Кирил Петков, който засенчи спортния екип на Цветанов, тичайки в София.
-->
Кампания има, само че присъединяване в нея липсва. Изборите чукат на вратата, само че няма искащи денят на вота да пристигна. 

Докато политиците с вяра гледат рейтингите на социолозите, народът с смут следи етикетите на сиреното и кашкавала. Колкото повече ГЕРБ и " Промяната " се надцакват кой печели фотофиниша, а Левицата и ИТН 

спорят чий крайник е в Народното събрание

толкоз повече хората стискат зъби, гледат тъмно и се заканват на 2 април да покажат на всички, че инфлацията е засегнала най-много доверието към тези, които им продават празни обещания.

Меракът за власт трайно отстъпи пред страха за оцеляването. ГЕРБ и " Промяната " треперят, че който и да е първи няма да е победител. Българска социалистическа партия е в смут, че въпреки да влиза, в случай че партиите са 5, ще е последна - доста по-близо до задния излаз на Народното събрание, в сравнение с до парадния му вход. Левицата обезверено тропа по 4-процентовата врата, " Заедно " към този момент я гледа от надалеч. 

За да се построи още веднъж, пропуканата къща би трябвало да се унищожи до основи, е споделил народът. Случайно или не тъкмо в този интервал маските паднаха. Една по една, с цел да разкрият 

грозното лице на нечистата съвест 

Първият възел развърза основният прокурор Иван Гешев, стъписвайки страната с разкритията си за скрит план против него и прокуратурата. Бизнесмен с прякор, публицисти с разум, водачи с хубост и банкер с дело за аферата на века се оказаха приятели в съставянето на описи с прокурори, наречени " вредители за уволняване ". И съзаклятници в " сготвянето " на " пасажера " Гешев и в отстраняването на върховен чиновник от Министерство на вътрешните работи против 400 000 евро. Скандалът отекна чак в Брюксел, а ехото от него занапред ще се връща у нас. 

Още не утихнала данданията втора маска в България смъкнаха Съединени американски щати. Годишният отчет на Държавния департамент за човешките права и медийната независимост остави без думи умно-красивите кандидати за любимци на вота.

" В България има сериозен риск за медийния плурализъм, включително високо равнище на политическо и икономическо въздействие върху медийния пазар, комбинирано с високи равнища на централизация на медийната благосъстоятелност ", оповестиха Съединени американски щати в отчета. Според него у нас се вижда " продължаващо утежняване на медийната независимост ",

" съществено нарушен медиен плурализъм "

" незадоволителна публицистична самостоятелност на всички типове медии ". До 2021 година минути след излизането на отчета всички тези тежки констатации щяха кресливо да бъдат залепени на дългогодишния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Години наред позорното 111-о място по независимост на словото в България се преписваше на него. Но Пеевски продаде " империята " си от 6 издания и от дълго време към този момент няма нищо общо с медии у нас. Вместо това обаче стремително да ни изстреля в топ 10 на медийната независимост, констатациите в отчета станаха по-тежки. И се оказа, че те са за онази група, която години наред дамгосваше Пеевски като жив демон. Кръгът " Капитал ". Днес в България има единствено една медийна група с " високи равнища на централизация на медийната благосъстоятелност " - машината на Иво Прокопиев. Същият, който авторитетното брюкселско издание " Ню Юръп " изчерпателно разказа в едно изречение - 

" сляпото леке на българския медиен пейзаж "

Още през 2014 година стенограмите " Арго " разкриха по какъв начин тези медийна група получава опорките си и плете интригите си. 

Но най-звучен бе последният американски пестник: " Непрозрачно контролиране на държавно равнище на ресурсите, предопределени за подкрепяне на медиите, включително и по линия на еврофондовете ". Той сигурно е за издателска група на Прокопиев " Икономедиа ", която за интервала от 2019 до 2021 година е получила над милион по линия на еврофондовете. Положението е сходно и при публичните поръчки, където през 2020 година единствено от Агенцията по заетостта е взели над 200 000 лв..

Защо не смеете да задавате въпроси? Те смъкват записи от медии - " кой видял-видял ". А по какъв начин се финансират? През Нексо - стотици хиляди. Мълчание, що? По-готини ли са, по-хубави ли са? Кой ви плаши бе, хора. 

Кой плаши медиите? 

Пеевски го няма, разпродаде ги. Кой? Кой? Кой? Кой? Кой е новият Пеевски, изкрещя от Кърджали Борисов. И зачерта желанията си за кабинет с " Промяната " с думите: " 100 пъти ще им върна бюджета, в случай че няма пари за обещаните от Кирил Петков надземно метро, 5 моста, три тунела и 4 автомагистрали. Към техните обещания ще прибавя и Околовръстните на София, Хасково, Пловдив, Кърджали. ".

С рухването на маските в края на акцията замириса на обезсърчение. Изведнъж всички схванаха, че ще получат поддръжка единствено в случай че вземат решение проблемите на хората. И един през различен започнаха не просто да копират, а безусловно да крадат посланията на Движение за права и свободи. Трите думи от слогана на Движението - разсъдък, отговорност, разговор, се оказаха най-честите в речника на Борисов, Нинова и Кирил Петков.

Движение за права и свободи от първия ден на акцията разгласи, че обикаля градовете, с цел да събере проблемите на хората и да ги направи дневен ред на Народното събрание. В края на акцията Асен Василев, който в бюджета за 2022 година не помни земеделските стопани и трябваше Движение за права и свободи да им обезпечи поддръжка, разгласи дружно с Петков, че фермерите към този момент са приоритет на " Промяната ". 

Нещо повече Василев се оказа в Истанбул, с цел да търси поддръжка от българските изселници.  Но какво всичко, правено от " Промяната ", се оказа, че той е не при бедстващите от земетресението наши сънародници. А при 

ислямистката организация " Бултюрк "

с която предизборни връзки поддържаха Цветан Цветанов и Цвета Караянчена, и която искаше турски имена за български градове. 

От 2020 година Движение за права и свободи приканва за експертен кабинет, който да напише европейските стратегии, с цел да влязат вложенията от Брюксел в България. Ненадейно преди дни всички останали, които години наред копаеха разграничителни окопи, заговориха за кабинет. Мога да приказвам и работя с всички, ненадейно разгласи Борисов. И то не къде да е, а в Кърджали, облечен в знаковия си кожен шлифер от времето на Министерство на вътрешните работи, когато всички го харесваха.

Кабинет на малцинството изчезна от думите на " Промяната " и към този момент е " нужда от държавно управление ". А видни представители на новото обединяване дадоха обещание проучване на майчин език в учебните заведения.

За кабинет, който да взема решение проблемите на хората заприказва и Нинова. 

Обратното преброяване до вота към този момент стартира. Отдавна е ясно, че изборната интензивност няма да мине 3 милиона участници в гласуването. Идват най-тежката борба на твърдите ядра и най-големият боязън какво ще създадат разочарованите. Последната маска пада на 2 април. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР