Пригожин празнува преврата в Нигер, казва, че неговата група Вагнер може да помогне

...
Докато международната общност, включително много африкански държави, осъди преврата в
Коментари Харесай

Докато международната общност, включително много африкански държави, осъди преврата в Нигер, лидерът на руските наемници Евгений Пригожин има свое мнение.

В дълго съобщение, публикувано в социалните медии, Пригожин обвини за ситуацията в Нигер наследството на колониализма и твърди, без доказателства, че западните нации спонсорират терористични групи в страната. Нигер някога е бил френска колония и преди пуча тази седмица беше една от малкото демокрации в региона.

Пригожин все още изглежда на свобода, въпреки че ръководи въоръжен бунт срещу Кремъл през юни.

Краткотрайното въстание приключи, когато Пригожин и неговите войски се съгласиха да се насочат към Беларус, но лидерът на милицията беше видян в Санкт Петербург в четвъртък да се среща с африкански високопоставен представител в кулоарите на срещата на върха между африканските нации и Русия.

Писмото на Пригожин също беше нещо като бизнес предложение. Той каза, че частната му военна компания Wagner е способна да се справи със ситуации като тази в Ниамей, столицата на Нигер. Стотици изпълнители на Wagner са в съседно Мали, по покана на военната хунта на страната, за да се изправят срещу ислямистки бунтовници, които са най-силни в района, където се срещат границите на Мали, Буркина Фасо и Нигер.

„Това, което се случи в Нигер, се готви от години“, каза Пригожин. „Бившите колонизатори се опитват да държат хората от африканските страни под контрол. За да ги държат под контрол, бившите колонизатори пълнят тези страни с терористи и различни бандитски формирования. По този начин създава колосална криза в сигурността.

След това Пригожин продължи с типичната си продажна реклама.

„Населението страда. И това е (причината за) любовта към ЧВК (частна военна компания) Вагнер, това е високата ефективност на ЧВК Вагнер. Защото хиляда войници от ЧВК Вагнер са в състояние да установят ред и да унищожат терористите, като им попречат да навредят на мирното население на държавите“, каза той.

Редица разследвания на CNN и други от правозащитни групи установиха участието на Вагнер и съучастничеството им в жестокости срещу цивилно население в Судан, Мали и Централноафриканската република, където те са били наети да помагат на местните отбранителни сили срещу бунтове и бунтове, и потискат опозицията.

Коментарите на Пригожин в петък бяха в противоречие с мнението на руското външно министерство, което призова за "незабавното освобождаване" на президента Мохамед Базум от военните.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР