Докато други държави вече придвижват проектите си по Фонда за

...
Докато други държави вече придвижват проектите си по Фонда за
Коментари Харесай

България се сети, че може да получи пари за умни уреди и зарядни станции

Докато други страни към този момент придвижват плановете си по Фонда за рационализация едвам тази седмица България утвърди лист на вложенията, които ще бъдат финансирани с преимущество по него. Бюджетът на фонда е 380.2 млн. лева като претендентите ще вземат участие в реализирането на плановете и със лични средства. Точно какво ще бъде то, както и по кое време парите действително ще бъдат усвоени обаче не се оповестява.Сред заложените вложения са внедряването на близо 450 000 интелигентни електромера, цифрова промяна на мрежата, създаване на пунктове за зареждане на електрически транспортни средства и други, оповестиха от държавната пресслужба. Основни бенефициенти тук ще бъдат електроразпределителните сдружения на " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-про ", които другояче няма по какъв начин да финансират сходни вложения, с изключение на през таксите, които КЕВР им утвърждава. Като цяло умните електромери и дигитализацията на мрежата ще разрешат и по-лесното и бързо присъединение на повече ВЕИ мощности.

Докато други страни към този момент придвижват плановете си по Фонда за рационализация едвам тази седмица България утвърди лист на вложенията, които ще бъдат финансирани с преимущество по него. Бюджетът на фонда е 380.2 млн. лева като претендентите ще вземат участие в реализирането на плановете и със лични средства. Точно какво ще бъде то, както и по кое време парите действително ще бъдат усвоени обаче не се оповестява.

Сред заложените вложения са внедряването на близо 450 000 интелигентни електромера, цифрова промяна на мрежата, създаване на пунктове за зареждане на електрически транспортни средства и други, оповестиха от държавната пресслужба. Основни бенефициенти тук ще бъдат електроразпределителните сдружения на " Електрохолд ", ЕВН и " Енерго-про ", които другояче няма по какъв начин да финансират сходни вложения, с изключение на през таксите, които КЕВР им утвърждава. Като цяло умните електромери и дигитализацията на мрежата ще разрешат и по-лесното и бързо присъединение на повече ВЕИ мощности.

Сега на ход е енергийният министър, който ще би трябвало да показа плановите оферти от утвърждения лист за разглеждане и утвърждение от Европейската капиталова банка и от Инвестиционния комитет към Модернизационния фонд.

" Подкрепените вложенията от листата ще допринесат за понижаване равнището на въглеродния диоксид, за гарантиране енергийната сигурност на страната, за модернизиране на енергийните системи и за повишение на енергийната успеваемост ", пишат още от Министерския съвет.
Реклама
Фондът е значим финансов инструмент на Европейски Съюз, като главната му цел е да поддържа зеления преход в 10 страни от Европейски Съюз с по-ниски приходи, измежду които попада и България. Проблемът е, че България (заедно с Литва) закъсня с подаването на планове по него и още при започване на м.г. стана ясно, че е пропуснала първия прозорец за кандидатстване в края на 2021 година, когато фондът даде близо 900 млн. евро на осем страни.

Инвестициите са съсредоточени в Полша (346 милиона евро), Чехия (320 млн. евро), Словакия (120 млн. евро), Унгария (34 млн. евро), Литва (28 млн. евро), Естония (26 млн. евро), Румъния (23 млн. евро) и Хърватия (2 млн. евро). Така до момента в който България занапред ще осъществя планове по фонда други страни, в това число прилежаща Румъния към този момент работят за асимилиране на средствата по него. Например - още предишния август румънското министерство на енергетиката пусна за публично разискване. Целта бе точно държавното управление да помогне на бизнеса и да го улесни в подаването на документи. Нещо, което у нас занапред ще се случва.
Защо е значимо? Умните електромери биха дали опция за отчитане на потреблението на електрическа енергия в действително време и опция за следене на натоварването когато и да е от денонощието. Това е значимо с оглед либерализацията на пазара за бита и опцията ЕРП-тата да оферират специфични пакети за семействата според от тяхното ползване на ток (например уикенд цени и др.) Засега трите енергийни дружества влагат основно в слагането на уреди с отдалечен доклад. Монтирането на смарт устройства изисква огромни вложения, които фирмите не могат да създадат само за своя сметка и биха трансферирали тежестта върху потребителите посредством сметките за ток. Затова финансирането по фонда е от изключително значение както за енерго сдруженията, по този начин и за самите консуматори. Реклама Свързани публикации България не взима и 1 евро от Фонда за глобализация на Европейски Съюз 4 април 2023, 15:02 Какви ще са резултатите от субсидирането на индустриалните компании в Европейски Съюз (по образеца на САЩ) 20 март 2023, 12:45 Хитрите съседи и казусът с отчитането на водата на база 18 ноември 2022, 10:27 Пламен Младеновски: КЕВР обмисля тласъци за монтирането на умни електромери 23 юли 2021, 16:53 Умните водомери засичат течове и обири 23 юли 2021, 15:04
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР