Доха. По време на Извънредния конгрес в Доха, федерациите-членки на

...
Доха. По време на Извънредния конгрес в Доха, федерациите-членки на
Коментари Харесай

България може да вземе европейското по щанги догодина

Доха. По време на Извънредния конгрес в Доха, федерациите-членки на Международната федерация по повдигане на тежести (IWF) гласоподаваха с болшинство за приемане на нов, без значение създаден Устав, който ще промени радикално ръководството на IWF. От участващите в конгреса представители на 133 федерации-членки, повече от 2/3 гласоподаваха в поддръжка на новите ограничения, измежду тях бе и президентът на Българската федерация по повдигане на тежести Ариф Маджид.

Новината за нас е, че България е с големи шансове да получи семейството на европейското състезание за мъже и дами през 2022 година В диалозите си с шефовете на международните щанги Ариф Маджид е получил увещание, че сходна кандидатура би се приела позитивно, следва вземането на дефинитивно решение. Страната ни е измежду водещите в този спорт, а за последно провежда континентален шампионат през 2005 година в София.

„ Чак през октомври предходната година IWF съумя да реализира консенсус по отношение на назначението на самостоятелни членове в Комисията за промени и ръководство (RGC), което бе извънредно значима стъпка за оставяне проблемите от предишното зад тила ни, “ съобщи краткотрайният президент на IWF доктор Майкъл Ирани. „ Приемането на напълно нов Устав след необятни съвещания и единствено за 10 месеца по време на пандемията е същинска проява на решимостта на IWF да премине към по-светло бъдеще, което се базира на солидни основи. “

Новият Устав ще вкара жизненоважни правила, в това число посланичество на спортистите, тъждество сред половете и самостоятелен контрол. Не по-малко от трима представители на спортистите ще бъдат в реформирания Изпълнителен съвет на IWF, до момента в който най-малко 30% от определените управителни длъжности ще бъдат заети от дами. Етичните и дисциплинарните въпроси ще се преглеждат без значение от Изпълнителния съвет на IWF, като се основават на специфични договорености, които към този момент бяха въведени през последните месеци.

Стриктните критерии за допустимост на кандидатурите и въвеждането на предел в мандатите ще подсигуряват, че бъдещият Изпълнителен съвет на IWF ще се възползва от постоянен приток на нови хрумвания и експерти, а и ще ограничи националните федерации с огромен брой допинг-случаи от достъп до посланичество на равнище Борд.

„ От името на IWF бих желал откровено да благодаря на всички, които вземат участие в основаването и усъвършенстването на този нов Устав, “ сподели доктор Ирани. „ Дарън Кейн, самостоятелният ръководител на RGC, беше неотклонен в напъните си, както и другите самостоятелни членове и членове на IWF. Благодарни сме на ITA, на WADA, на ASOIF и на МОК за техните упътвания и, несъмнено, на нашите национални федерации за смелостта да подхващат тази решителна стъпка. "

Прилагайки наредбите на новия Устав, IWF в този момент ще премине към нови избори за своя Изпълнителен съвет незабавно щом това стане на практика допустимо. Окончателният вид на новия Устав ще бъде изпратен до федерациите-членки през идващите няколко дни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР