Договорите, сключвани между изпълнителите на медицинска помощ и РЗОК, както

...
Договорите, сключвани между изпълнителите на медицинска помощ и РЗОК, както
Коментари Харесай

Лечебни заведения и аптеки да сключват само е-договори с РЗОК, предлагат депутати

Договорите, сключвани сред изпълнителите на здравна помощ и РЗОК, както и тези, сключвани от аптеките с РЗОК, да се изготвят като електронни документи и да се подписват с електронен автограф. Това оферират с допълнения в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО) депутати от „ Продължаваме промяната “.

Същото изискване би трябвало да важи и за спомагателни съглашения към договорите, уведомления и други документи по отношение на сключването, изменението и прекратяването им.

„ Към сегашния миг практиката на редица РЗОК е да изискват категорично сключване на контракти на книжен притежател макар декларирана подготвеност от страна на доставчиците на медицински услуги, както и от търговците на дребно на лекарствени артикули. Администрацията на РЗОК поддържа непотребна административна тежест, като изисква показване на типови документи към договорите на изпълнителите на здравна помощ на книжен притежател, като то се отнася и за настоящи уведомления за смяна на личен състав, работно време, документи за подготовка на личния състав, адреси и други. Налага се посещаване на място в офисите на РЗОК от хиляди реализатори, което препятства реализирането на активността на страните по договорите “, показват депутатите в претекстовете си към предлагането.

„ В същото време в някои РЗОК се употребява системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното ръководство, което е добра процедура и подсигурява правата на страните. С препоръчаното изменение ССЕВ става единственият разрешен метод за връзка с РЗОК. Това ще сътвори еднообразна процедура от всички РЗОК, като ще се понижи административната тежест за изпълнителите. Всички документи ще се записват по реда на постъпването им и ще се препятстват евентуални нарушавания. Подаването посредством ССЕВ ще разреши и приложенията към документите да се подават по същия метод “, допълват вносителите.

Според тях по този начин ще се предотврати досегашната спорна процедура в другите РЗОК и ще се избегне слагането на другите реализатори по области в неравноправно състояние.

С препоръчаните допълнения към ЗЗО можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР