Договорите с фирмите, които трябва да поддържат пътната маркировка, са

...
Договорите с фирмите, които трябва да поддържат пътната маркировка, са
Коментари Харесай

Вече трети месец няма договор с фирми за полагане на пътна маркировка

Договорите с компаниите, които би трябвало да поддържат пътната маркировка, са спрени от 30 септември. Това показва районният министър Иван Шишков в писмен отговор на въпроса на депутата Божидар Божанков, представен от „ 24 часа “. Причината е решение на предходното Народно заседание, взето на 20 април. Според него на пътните компании се заплатиха 50% от дължимите суми по остарели контракти, а останалата половина трябваше да се даде след инспекция за осъществената работа.

Конституционният съд анулира това решение и пътната организация ще прегледа опцията за продължение на съществуващите към този момент контракти, прецизира Шишков. Това може да стане най-рано от 20 декември, тъй като решенията на Конституционния съд се обнародват в „ Държавен вестник “ в 15-дневен период, а влизат в действие 3 дни след публикуването.

Според министъра на районното развиване се правело всичко допустимо за цялостното възстановяване на маркировката по републиканската пътна мрежа, с цел да се предотвратят възможни произшествия поради нейната липса. С настъпването на по-благоприятни атмосферни условия организацията щяла да продължи с възобновяването и полагането на нова маркировка през идната година.

Всъщност от октомври насам маркировка се поставя единствено на сектори, които са в ремонт отпреди 30 септември, оповестява „ 24 часа ”, базирайки се на  няколко самостоятелни източника. На пътищата, където не е правена рехабилитация, няма кой да поставя нова багра поради спрените контракти.

От отговора на Шишков излиза наяве, че поради лимитираните средства през тази година АПИ има намерение да приготви нови публични поръчки за избор на реализатори. За маркировка, преди договорите да бъдат спрени, са били изхарчени 20,6 млн. лв., само че парите не стигали тя да бъде сменена на всички места.

Министърът изяснява още, че пътната организация прави периодически инспекции на маркировката. Тази на автомагистралите се инспектирала един път месечно, пътищата от първи и втори клас се проверявали на три месеца денем и един път на шест месеца през нощта, а пътищата от трети клас - на всеки шест месеца. При установени несъответствия се предприемали ограничения, в случай че те били по опциите на пътната организация.

С приоритет се работело по автомагистралите, на секторите в ремонт и по първокласните пътища. След решението на Конституционен съд страната би трябвало да заплати без спомагателни инспекции над 500 млн. лева на фирмите. В бюджета обаче тези пари не са планувани, стана ясно от думите на Шишков. Според него служебният кабинет трябвало да откри решение за разплащането на средствата. Най-вероятно сумата ще бъде трансферирана за идната година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР