Договори на обща стойност близо 4 млрд. лв. са застрашени

...
Договори на обща стойност близо 4 млрд. лв. са застрашени
Коментари Харесай

Киро и Асен заложили страшна мина: Строителни договори за 4 млрд. лв. застрашени, няма пари в бюджета

Договори на обща стойност близо 4 милиарда лева са застрашени от осъществяване поради неналичието на задоволително средства в европрограмите и бюджета, с които да се финансира признатата към този момент индексация на строителните действия, изпълнени след края на юни 2021 година

“Методиката за индексация, която трябваше да реши проблемите с повишаването на себестойността на строителната продукция поради инфлацията задължава възложителите, а не ръководещите органи на европрограмите “, изяснява вицепремиерът по ръководство на евросредствата Атанас Пеканов в отговор до ръководителя на районната комисия в Народното събрание инж. Коста Стоянов.

„ Индексацията на контракт за социална поръчка за строителство или инженеринг не е наложително да се прави единствено и само със средства по плана или от съответната стратегия, а може да бъде осъществена и с всевъзможни други средства, с които възложителят разполага “, акцентира Пеканов и добавя, че множеството средства по европрограмите към този момент са усвоени.

Така при искове за близо 400 млн. лева за индексация средствата, които могат да бъдат обезпечени за задачата са към 300 млн. лева, написа за заложената от Киро и Асен мина „ Труд “.

Според Пеканов признатата Методика за индексация не задължава ръководещите да преразгледате цената на всяка социална поръчка и всеки договор би трябвало да се преглежда настрана.

„ Според бизнеса обаче без индексация контракти за милиарди ще останат незавършени и страната ни освен ще изгуби еврофинансиране, само че и няма да извърши плануваните значими за общините и хората планове.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР