Договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за

...
Договорът за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за
Коментари Харесай

Започва изграждането на ТОЛ системата

Договорът за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа бе подписан през днешния ден в наличието на министъра на районното развиване и благоустройството Николай Нанков. Подписи под документа поставиха ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ - инж. Дончо Атанасов, и Михаел Вебер, представляващ изпълнителя КОНСОРЦИУМ „ КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС “. На церемонията участваха също членовете на УС на АПИ инж. Веселин Давидов и инж. Светослав Глосов и Андре Лаукс, основен действен шеф на „ КАПШ ТРАФИККОМ “.

ТОЛ системата ще бъде на база изминато разстояние за транспортни средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т (ТОЛ) и на база време за леките коли с обща механически позволена оптималната маса до 3,5 т (електронна винетка).

Стойността на контракта за създаване на електронната система за събиране на таксите за прилагане на републиканската пътна мрежа е 149 997 000 лева без Данък добавена стойност. Срокът за осъществяване е 19 месеца. Изграждането й ще бъде за сметка на изпълнителя. След сполучливото й внедряване инвестицията ще се възвърне със събраните доходи. Очаква се през първата година от въвеждането на системата те да доближат 1 млрд лева



Министър Нанков изясни, че през седеммесечния интервал, през който ще се проектира, построява и внедрява ТОЛ системата, ще бъдат направени и нужните разбори и публични разисквания, с цел да се вземе експертно и политическо решение за тарифирането и обсега му. 12 месеца са планувани за така наречен „ одит на системата “, като през този интервал ще бъде доказвана успеваемостта, функционалността и постигането на заложените параметри във връзка с ТОЛ-а и на електронната винетка.

Предстои да бъде основана и държавна компания, която ще оперира системата след въвеждането й. Приходите от нея ще бъдат вложени в поддръжката на републиканската пътна мрежа и доизграждането на автомагистралите в страната, сподели районният министър

С внедряването на смесената електронна система ще се вкара почтен модел на тарифиране, което ще разреши на страната ни да се възползва от геостратегическото си състояние. Таксите за тежкотоварни коли ще се усилят 6-7 пъти. Не се планува повишение на цената на нито един тип електронна винетка, само че ще има благоприятни условия за по-гъвкаво тарифиране за леките коли – да вземем за пример уикенд винетка или еднодневна винетка.

В момента 70% от приходите се заплащат от леките коли. Постъпленията от винетки през 2017 година са общо близо 352 млн. лева Приходите от продажбата на другите типове стикери за леки коли са към 249 млн. лева, а от винетките за камиони над 3,5 тона са 103 млн. лева През предходната година постъпленията са били с 25 млн. лева повече от 2016 година, когато са били съвсем 327 млн. лева Увеличението се дължи на продадените 700 хиляди стикера повече през 2017 година по отношение на 2016 година През предходната година от водачите на леки и тежкотоварни коли са закупени общо 7,5 млн. стикера, до момента в който през 2016 година са продадени общо 6,8 млн. стикера.

Внедряването на ТОЛ системата ще даде опция за ориентиране на тежкотоварните потоци с стопански ограничавания – по-високи такси в пикови часове, разгласи Николай Нанков. Международният трафик през страната се е нараснал в пъти, а еднодневната винетка за тежкотоварни коли коства 23 лева За съпоставяне таксата за прекосяване по 90-километров магистрален сектор в Сърбия е съвсем 20 лева

Министърът изясни, че контролът върху заплащането на таксата ще бъде реализиран посредством трафик камери, а това ще спомогне и за битката с контрабандата. Преброителните камери ще регистрират и междинната скорост на придвижване, което ще спомага в битката против войната по пътищата.

Като най-голямо предизвикателство в идната работа ръководителят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов дефинира образованието на нужните фрагменти и работата с ТОЛ системата. В отговор на въпрос той уточни, че към 6-7 хиляди км от републиканската пътна мрежа са в недобро положение. Между 200 и 300 млн. лева е годишният дефицит за поддръжка на пътищата у нас, само че до 4-5 години след въвеждане на ТОЛ системата се чака пътната мрежа в страната да стане още по-добра.

Като част от нужното за работата на ТОЛ системата софтуерно съоръжение ще бъдат построени, доставени или конфигурирани 500 терминала за пазаруване на маршрутни карти (предплатени билети) и за вписване и издаване на електронни винетки; 100 стационарни контролни пункта (ТОЛ портали); 100 контролни пункта за автоматизирано претегляне в движение; 50 уреда за лазерно сканиране и установяване на габаритите; център за ръководство и наблюдение; 2 сървъра и повсеместен програмен продукт за всички съставни елементи и процеси; 55 автомобила за мобилен надзор и други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР