Договорът между Музикаутор и БНР вече е факт. Той беше

...
Договорът между Музикаутор и БНР вече е факт. Той беше
Коментари Харесай

Колко ще плаща БНР на Музикаутор

Договорът сред Музикаутор и БНР към този момент е реалност. Той беше подписан на 21 юни след близо едногодишен спор за това какъв брой да заплаща националното радио на сдружението за групово ръководство на права. Липсата на съглашение сред двете страни докара даже до това няколко месеца БНР излъчва музика без уредени авторски права.

Точните параметри на контракта не бяха обявени. Само бе маркирано, че те са за поетапно увеличение на авторските хонорари, каквото бе предлагането на Музикаутор от началото на договарянията преди година.

Вместо за пет години обаче, възнагражденията ще се усилват за три – до приключването на мандата на актуалното управление на БНР.

Преди да изтече договорът сред двете страни, БНР плащаше 1% от дотацията си за авторски права на Музикаутор, както и 4,5% от другите си доходи. Спорът се породи от обстоятелството, че Музикаутор изиска нарастване на % от дотацията и по този метод БНР да бъде третирано като частните радиостанции.

Ръководството на радиото обаче не бе според с това искане и спорът избуя. БНР сезира Комисията за защита на конкуренцията, чиято инспекция против Музикаутор не е завършила. Имаше и заведено гражданско дело в Софийски градски съд против Музикаутор от БНР, само че Темида отхвърли настояванията на Радиото като неоснователни.

Какви са параметрите в новия контракт сред БНР и Музикаутор

По реда на Закона за достъп до социална информация, OFFNews се сдоби с контракта сред двете страни. Споразумението е за 3 години, като за всяка процентът от дотацията за авторски права се усилва. Така се получава следното:

За 2017-та година БНР ще заплаща 2,12% (досега постоянно е бил 1%). За 2018 - 2,62%, а за 2019 - 2,89%.

Освен % от дотацията, Музикаутор ще получава и 4,4% от приходите на БНР от:

- реклама, спонсорство, търговски известия, излъчени в ефира на БНР (в това число - платени репортажи)

- дарения в интерес на БНР като се изключи тези за публично потребна активност и известия в стратегиите му за дарителски акции и други благотворителни начинания

- бартерни контракти

- приходите от излъчването на реклами в уеб страниците на Радиото

БНР може да употребява отстъпки при заплащанията при следните условия:

- 10% за дълготраен контракт за 3 или повече години

- 15% за размер на дължими годишни хонорари, след използване на дълготраен контракт, над 500 хиляди лв.

- 5% за предплатено заплащане

В контракта има и уговорка за случаите, в които БНР забави тримесечните доклади за излъчванията: 1000 лв. на стратегия.

В съглашението влизат всички стратегии на Радиото: Христо Ботев, Хоризонт, Радио България, Пловдив, Варна, Благоевград, Стара Загора, Шумен, Видин, София, Бургас и Кърджали. Открие ли се нова радиостанция, БНР и Музикаутор ще се схващат в допълнение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР