Договарянето на земя под аренда и наем и надпреварата за

...
Договарянето на земя под аренда и наем и надпреварата за
Коментари Харесай

Арендатори наемат земя с наддаване на търгове

Договарянето на земя под аренда и наем и конкуренцията за атрактивни имоти стартира с цялостна мощ. Големи и дребни арендатори изследват пазара и рентните равнища в опит да договорят плодородни земи през стопанската 2018/2019, регистрират специалистите в сектора. За да отговори на засиленото търсене, компанията за професионално ръководство на поземлени активи „ Агрион “ провежда търгове с скрито наддаване за отдаване на земите от портфолиото си чартърен и аренда. Дружеството остава само от огромните играчи на пазара, което употребява аукционите като инструмент за установяване на рентните равнища.

Според наблюдаващи това е един от най-прозрачните принадлежности за установяване на размера на рентите и наемите.

Дружеството е създало процедура, която подсигурява, че всички заинтригувани аграрни производители, ще имат равно начало и никой няма да се употребява с предимство, без значение какъв брой земя възнамерява да наеме, споделиха от компанията. За наемател на земите на „ Агрион “ ще бъде определен този, който е предложил най-атрактивни условия. Пълна информация за изискванията може да се откри на адрес: http://agrion.bg/bg/services/rental. Заявките за присъединяване в търговете се одобряват във всички офиси на компанията в цялата страна.

Въвеждането на сходни практики разрешава на фермерите сами да дефинират рентните равнища и да се създадат предварителни планове какви ще са им разноските на прилагане на земята. Практиката демонстрира, че множеството огромни притежатели еднолично постановат равнищата на наем и лихва при директното договаряне.

„ Със въвеждането на търгове с скрито наддаване като инструмент за установяване на наемите желаеме да дадем късмет и на по-дребните и междинни производители да останат на пазара и да вземат участие наедно с огромните арендатори “, споделиха от „ Агрион “. Според специалистите в сектора търговете разрешават развиването на дребните ферми, които имат късмет да преодолеят капсулирането сред арендаторите в някои райони. Очакванията са, че посредством аукционите начинаещи фермери и по-малки арендатори да съумеят да разместят позициите на огромните играчи в част от най-привлекателните землища.

Според „ Агрион “ провеждането на аукционите разрешава на всеки, който желае да се занимава със земеделие, да се включи, даже и да не има опит в земеделието. Това е изключителна опция за млади фермери и за хора отвън агросектора, които нямат финансова опция или предпочитание да купуват лична земя.



Според анализатори на пазара последните години агросекторът притегля от ден на ден хора, които до този миг не са се занимавали със земеделие. Причината за това са сериозните дотации, които се дават на земеделските стопани. Фермерите могат да се възползват от директните заплащания за повърхност, от така наречен зелени заплащания за агроекология, както и от съществено финансиране по линия на европейските фондове. За тази година плануваните средства за директни заплащания за повърхност и по другите стратегии са в размер на 2.91 милиарда лева, като парите са с над 400 млн. лева повече спрямо 2017 година По мярката „ Стартова помощ за млади аграрни стопани “ на Програмата за развиване на селските региони, да вземем за пример, се отпускат до 25 хиляди евро на претендентите, а по размер „ Стартова помощ за развиването на дребни стопанства “ - до 15 хиляди евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР