Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни

...
Доброволчеството е нещо изключително полезно, но на нас не ни
Коментари Харесай

Адвокат по медицинско право: Доброволците нямат място в COVID отделенията

Доброволчеството е нещо извънредно потребно, само че на нас не ни трябват доброволци, които да лекуват и да имат допир с пациентите - даже и студенти по медицина и стажант-лекари нямат право да извършат каквито и да е лечебни и диагностични мероприятия.

Това акцентира експертът по здравно право доктор Мария Петрова по отношение на апелите студенти от медицинските университети да влязат в Коронавирус отделенията.

Тя изясни, че пандемията е посочила ясно един сериозен проблем на системата на болничната помощ, който е трупан с години.

"С едно изменение на Закона за лечебните заведения преди 5-6 година стана извънредно елементарно да се открие болница - то не беше обвързано с трайно назначен личен състав.

Оказа се, че имаме близо 400 лечебни заведения със ужасно доста регистрирани в тях кревати, само че няма лекари, медицински сестри, личен състав, който да обслужва пациентите ", уточни доктор Петрова в телевизионно изявление.

"Не можем да считаме, че в изискванията на пандемия панацея ще е положителното сърце на хората.

Доброволците не би трябвало да влизат в отделенията и да имат допир с пациентите - рисково е за живота и здравето както на пациентите, по този начин и на доброволците ", безапелационна беше тя и означи, че по закон болничното заведение би трябвало да застрахова медиците си, а не е ясно какво се случва при идването на доброволци или при обстановка, при която дейностите на някой от тях са навредили на здравето на пациент.

Според доктор Петрова доброволческият труд би трябвало да се насочи към "подпомагащи процеси в лечебните заведения ". Тя уточни, че в практиката си се среща със обстановки, при които има "двоен критерий " при налагането на карантинни ограничения.

Така, в случай че околните "на прочут човек " се върнат от чужбина за погребението му, на тях се разрешава да обитават у нас и да си тръгнат без изолираност, до момента в който за други елементарните хора това не е допустимо.

"Има и други проблеми -като това, че при дете с положителен тест в учебно заведение или детска градина, цели класове и групи минават в изолираност, само че без родителите на останалите деца да могат да употребяват болничен за гледане при цялостно съблюдаване на разпоредбите. Възможни са и злоупотреби поради свободната интерпретация на дефиницията за контактно лице ", сподели тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР