Доброто представяне на един тенисист е резултат от много компоненти.

...
Доброто представяне на един тенисист е резултат от много компоненти.
Коментари Харесай

Добър, по-добър, перфектен: форхендът на Григор Димитров


Доброто показване на един тенисист е резултат от доста съставни елементи. Важни са изискванията на корта, кой е противникът и какво е моментното му положение, както и какво в съответния ден се получава най-добре.

Истинска необичайност са дуелите, в които един състезател се усеща толкоз убеден, че няма нещо, което да не му се получава на игрището. Много по-нормално е непрестанно да се вземат решение дребни рецесии и менажирането им да е главен фактор за успеха или загубата на дуела.

Да не играеш съвършен тенис обаче не значи да загубиш.

Григор Димитров бе на две точки от проваляне в мача против Ян-Ленард Щруф, само че съумя да реализира поврат и да си обезпечи място в третия кръг на Мастърса в Маями.

Без да демонстрира най-хубавия си тенис, българинът имаше преимущество в огромни интервали от мача с квалификанта Щруф, само че все пак неосъществените благоприятни условия го сложиха в две доста сложни обстановки в края на втория сет – при 5-5 трябваше да отразява брейкбол, а по-късно в тайбрека изостана с 3-5, преди да завоюва идващите четири точки.

В последна сметка, първата ни ракета се наложи с 4-6, 7-6(5), 6-4. По време на срещата Димитров имаше съмнения от друго естество, само че му бе нужно прогресивно да подвига равнището си единствено в едно направление, с цел да разчита на оръжие, което освен няма да го съобщи, само че и ще става все по-опасно с наближаването на края.

Това оръжие бе форхендът на Григор.

Платформата Tennis Insights пресмята качеството на ударите на тенисистите на база на няколко фактора, като по този метод слага оценка от 1 до 10.

Според данните, в първия сет качеството на форхенда на Димитров е с оценка 8.4, през втората част е 8.9, а в решителния трети сет – 9.4. Всичко това при междинна оценка в тура от 7.2.
 grigor dimitrov stats

Факторите за установяване са следните: брой удари; оптимално достигната скорост при удари и какъв % от тях са форхенди; дълбочина; какъв брой покрай страничните линии е пласирана топката; спин на топката; височина над мрежата на ударите; междинна скорост; уинъри; какво въздействие оказва върху противника.

Tennis Insights прави разбор на голям брой статистически данни. Компанията, която стои зад платформата е Tennis Data Inovations. Тя е един от главните сътрудници на АТР и дава информация на всички огромни шампионати.

TDI е основана през 2020 година, а за година демонстрира статистика от над 14,500 тенис мача.

Какво е „ Качество на удара “

Освен за съответни мачове, TDI прави и генерални заключения на база на последните 52 седмици, в които даден играч е играл. Благодарение на това може да пресмята кои са слабите му страни и против какъв вид противници, както и какво значение има настилката.

Формулите за пресмятане на изкуствения разсъдък, който образува данните, са разнообразни, защото по един метод се дефинира оценката за дроп шот и по напълно друг за бекхенд по диагонала.

При другите удари тежестта на фактори като скорост, спин, дълбочина и други, е друга.

TDI, несъмнено, не може да пресмята умеенето на един тенисист да взима верни решения в обстановката. Но на база на качеството на ударите му, може да демонстрира какъв е процентът дадена точка да бъде извоювана.

На таблицата се вижда, че при качеството на удара с оценка 2, шансът точката да бъде извоювана е 22%. А при оценка 9, шансът е 77%.

TDI прави и профили на тенисистите, въз основата на които може да демонстрира какъв е шансът за победа на един състезател по отношение на различен.

В идващия си мач Григор Димитров играе с Яник Синер. Той се наложи с 6-2, 6-4 против сърбина Ласло Джере в дуел с общо седем пробива, от които пет бяха в интерес на италианеца.

След Индиън Уелс, Синер е тенисистът с най-висока междинна оценка на качеството на форхенд и бекхенд – надлежно 8.5 и 7.8.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР