Добрич. Запазва се тенденцията на най-голямо търсене на трудовия пазар

...
Добрич. Запазва се тенденцията на най-голямо търсене на трудовия пазар
Коментари Харесай

Запазва се тенденцията на най-голямо търсене на трудовия пазар в област Добрич в сферата на хотелиерството и ресторантьорството

Добрич. Запазва се наклонността на най-голямо търсене на трудовия пазар в област Добрич в областта на хотелиерството и ресторантьорството, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна . По данни на Дирекция „ Регионална работа по заетостта “ - Варна през първия месец на годината в бюрата по труда в област Добрич са декларирани 594 работни места. На първичния пазар на труда са оповестени 445 работни места. Най-много от оповестените през месец януари 2022 година свободни работни места са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (128).

Следват преработващата индустрия (70), търговия (79), селско, горско и рибно стопанство (64). По стратегии за претовареност и схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” са декларирани 96 работни места. През месеца в трудова претовареност са устроени 72 младежи на възраст до 29 години, както и 32 дълготрайно безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

Общо постъпилите на работа през отчетния интервал са 452-ма. Регистрирани като безработни лица в бюрата по труда в региона са 3 700 лица. В съпоставяне с предходния месец обаче е регистриран растеж на безработицата в региона, нивото е 4,6%. Според експертите този растеж е характерен за началото на година и е вследствие на понижената интензивност на бизнеса и слабото търсене на работна ръка.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР