Добрич. В града ще се проведе конкурса Надежди, таланти, майстори“.

...
Добрич. В града ще се проведе конкурса Надежди, таланти, майстори“.
Коментари Харесай

Добрич: В града ще се проведе конкурса „Надежди, таланти, майстори“

Добрич. В града ще се организира състезанието „ Надежди, гении, майстори “. Това оповестиха от пресцентъра на Община град Добрич . Конкурсът е креативна среща, на която млади Надежди изявяват Таланта си пред Майстори. Ежегоден интернационален конкурс за реализатори на класическа музика. Провежда се през месец септември в град Добрич под патронажа на кмета на града.
В дългата към този момент 22-годишна история на Конкурса „ Надежди, гении, майстори “, трансформирал се в една от емблемите на културния живот в Добрич като членове на интернационалното жури са взели участие именити музиканти и преподаватели. В последните години някои от тях са били проф. Иван Димитров (цигулка) от Виена, проф. Божидар Ноев (пиано) - началник катедра в Консерваторията в Инсбрук, Австрия, проф. Божидар Братоев /цигулка/ учител в музикалната академия „ Принц Рение ІІІ “ в Монако, Диригентите Деян Павлов - гл. диригент на Плевенската филхармония, духовно обвързвания с Добрич маестро Йордан Дафов; вписаната в Почетната книга на града проф. Ринеке Смилде (флейта) от Холандия; проф. Масимо Гон от Музикалната академия „ Джузепе Тартини “ в Италия.
На тазгодишното издание, което ще се организира в дните 10 - 14 септември жури ще бъдат - вдъхновителят и негов ръководител проф. Виктор Чучков, проф. Гинка Гичкова (цигулка), проф. Фаусто Ди Чезаре (пианист и диригент) - началник катедра в консерваторията „ Санта Чечилия “ в Рим, проф. Стефан Попов (виолончело) учител в „ Гилдхол скуул “ Лондон, доцент Огнян Константинов (виола) учител в НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ София.
В края на всяка година Организационният комитет дефинира типовете принадлежности за солистичните категории. За 2018 година това са пиано, цигулка, виола, виолончело. Интерес съставляват категориите Учител/ученик, Акомпанимент, Клавирно дуо на 4 ръце.
При категорията Камерни ансамбли, журито промени правилника, по който работи в частта установяване възрастта на участника, както следва: „ Възрастта на участниците в категория Камерни ансамбли се пресмята като междинна възраст. Величината би трябвало да подхожда на посочените в Регламента (напр. трио с участници на 18, 25 и 27 година - общата сума на годините е 70, което се разделя на броя участници 3 или 18 +25 +27 = 70: 3 = 23, триото попада във Втора група - от 20 до 25 години. Същото важи и за клавирните дуа - например участници с възраст 18 и 36 година - 18 + 36 = 54: 2 = 27, дуото попада в Четвърта група - от 26 до 35 години “. Това е за разширение обсега на категориите и в синхрон с положителните европейски практики за сходни състезания.
„ Надежди, Таланти, Майстори “ е конкурс включен в Програмата на ограниченията за протекция на деца с изявени способности (вж. Дъждовни води бр.14/13.02.2018 година Постановление на Министерски съвет № 17), т.е лауреатите на призови места от съответна категория получават годишни стипендии от Министерство на културата. Също по този начин те получават Диплом и парична награда от уредниците - Община град Добрич. Нерядко член на журито връчва премия (Диплом и/или парична премия) от лично име и средства при показан извънреден гений на участник и заради невъзможността премиите да се разделят.
Новото тази година е, че най-високата премия „ Гран при ” за изключителни достижения с изключение на всичко включва и ангажимент за концерт в Academia Musicale Praeneste (Рим, Италия), обезпечен от нейния почетен ръководител - проф. Фаусто Ди Чезаре.
Поради доста високите условия, имало е издания, в които не се е присъждал „ Гран при “.
Конкурсът има непоколебим Регламент, като в това време уредниците обезпечават подобаващи зали за подготовки, акустични такива в самия ден на явяване, спомагат за обезпечаване на корепетитори и цялостния комфорт на участниците и техните придружители. Конкурсната част се организира в изключителната Огледална зала „ Нели Божкова “ в града, като пианистите имат привилегията да свирят на роял „ Стейнуей “.
След привършване на конкурсната част и установяване на лауреатите е церемонията по награждаването, следваща от вълнуващи техни осъществявания пред претъпкана зала. А най-уникалното е концертът-подарък, изпълнен от членовете на журито, който трансформира напрегнатите конкурсни дни в един същински празник на класическата музика.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР