Добрич. Навършват се 125 години от рождението на бележития художник

...
Добрич. Навършват се 125 години от рождението на бележития художник
Коментари Харесай

Магдалена Трифонова, РИМ - Добрич: Навършват се 125 години от рождението на бележития художник и писател Петър Дачев, чиито творби се съхраняват във фонда на музея

Добрич. Навършват се 125 години от рождението на бележития художник и публицист Петър Дачев, чиито произведения се съхраняват във фонда на музея в Добрич. Това сподели Магдалена Трифонова, организатор в отдел „ Литература “ в Дом-паметник „ Йордан Йовков “, който е един от обектите на Регионален исторически музей (РИМ) - Добрич, съобщи сътрудник на Радио „ Фокус ” – Варна . Екипът на музея насочва покана към всички възпитаници от област Добрич за креативна изява и присъединяване в състезанието „ Между словото и багрите “ - за рисунка, илюстрираща словесно изложение на живописен текст. Инициативата е на РИМ - Добрич и е под патронажа на регионалния шеф Красимир Кирилов.

Идеята е да се предизвика креативното виждане на учащите, като редом с това ги допре до „ един чист и автентичен свят “, този на художника и публицист Петър Дачев. Той е „ колоритна персона, само че за жалост едва позната у нас. Петър Петров Дачев е потомък на именития Софрониев жанр и ни завещава хиляди живописни платна - портрети, графики, пейзажи, както и стотици страници критическа и художествена литература. Любопитен факт е, че майсторството на Петър Дачев еднообразно добре да твори и с четката, и с перото, го подрежда измежду гении, като Николай Райнов, Чудомир, Димитър Димов, Сирак Скитник, а това е освен мотив за горделивост, че в Добрич е живяла сходна персона, само че това е на първо място опция да се докоснем до творчеството на Петър Дачев, съхранявано във фонда на Литературния музей “, уточни Магдалена Трифонова.

По думите ѝ оповестеният регионален конкурс е самобитно продължение на различен конкурс на Историческия музей в добруджанския град, който се организира преди 2 години - за картина имитация на морски пейзаж от Петър Дачев. Сега обаче акцентът посредством новия конкурс е преместен върху словото на създателя. Любопитен факт е, че той дълго време е бил помощник на няколко периодически издания - всекидневника „ Нови дни “, вестник „ Дъга “, списание „ Венец “. В тях към своите публикации или очерци той е добавял черно-бели илюстрации.

„ Именно тази връзка сред словото и багрите стана причина да обединим изразните средства на двете изкуства и да предизвикваме креативното мислене на учениците “, добави Магдалена Трифонова. В този конкурс могат да вземат участие възпитаници от 1 до 12 клас, които ще рисуват по част от текст на Петър Дачев. Цитатът от този етюд, както и детайлности за техническите условия към творбите са поместени на фейсбук страницата на Дом-паметник „ Йордан Йовков “. Посочени са условия за размера на рисунките - 30/50 см, техниката на изобразяване е по желание. Творбите се изпращат по пощата с противоположна квитанция на адреса на Литературния музей в Добрич, оповестен също на фейсбук страницата на Дом-паметник „ Йордан Йовков “. Могат да се дават и на място в музея. Крайният период за предаване на творбите е 31 май 2021 година Екипът на музея пожелава на искащите да вземат участие в състезанието креативно ентусиазъм и триумф.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР