Добри новини от южната ни съседка – Гърция отменя изискването

...
Добри новини от южната ни съседка – Гърция отменя изискването
Коментари Харесай

Пътуваме до Гърция при нови условия

Добри вести от южната ни съседка – Гърция анулира условието за наложителна 7-дневна карантина за жителите на страни членки на Европейски Съюз и на Шенгенското пространство, в това число и на България. Новите разпореждания са в действие от през днешния ден и важат също за жителите на Англия, Съединени американски щати, ОАЕ и Израел, с която гръцкото държавно управление подписа двустранно съглашение за свободно напредване на имунизирани жители.

Карантината за пътуващите обаче отпада единствено при изискване, че жителите показват при идване в Гърция документ за отрицателен резултат от PCR тест, изработен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната. На карантина не подлежат и туристи със документ за имунизация за ковид COVID-19, доказващ, че имунизацията е направена най-малко 14 дни преди идването.

Сертификатът би трябвало да е на британски език, да е публикуван от формален орган и да съдържа информация за типа на имунизацията, както и какъв брой дози са сложени. Сертификатите за имунизация съветския препарат Sputnik V, китайския Sinovac или други, които не са утвърдени от Европейската организация по медикаментите (EMA), също освобождават посетителите от задължението за негативен PCR тест. Приемливите ваксини са Pfizer/ BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson §Johnson, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

Ако решите да посетите Гърция в идващите месеци, би трябвало генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form ТУК. Авиокомпаниите са длъжни да ревизират дали всеки от пасажерите има въпросния QR код преди качването му на борда. Все отново гръцките управляващи оповестиха, че на инцидентен принцип могат да правят PCR или бърз тест на пътуващите, даже да имат отрицателен тест или документ за ваксина. Ако даден пасажер е определен за в допълнение тестване, инспекцията е наложителна. „ В противоположен случай си резервираме правото да откажем влизане в страната “, акцентират управляващите.  

Пътниците могат да влизат в страната през 9 летища – тези в Атина, Солун, Ираклион, Корфу, Родос, Кос, Ханя, Миконос, Санторини. От България тази година е още по-лесно, откакто нискотарифни самолетни компании към този момент оферират чартърни полети до множеството изброени дестинации. През сухопътните граници пък влизането в страната става през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата-Промахон “ в часовия период от 07:00 ч. до 23:00 ч. От тази седмица в същия часови период, можем да пътуваме и през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Маказа-Нимфеа “, който до момента беше отворен единствено за тежкотоварни транспортни средства.

Гърция не е единствената страна, която отпуска ограниченията в навечерието на новия летен сезон... Вижте повече на идната страница
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР