До средата на 2021 г. в системата на БДЖ ще

...
До средата на 2021 г. в системата на БДЖ ще
Коментари Харесай

До средата на 2021 г. в системата на БДЖ влизат 15 нови локомотива

До средата на 2021 година в системата на БДЖ ще влязат 15 нови локомотива, които ще обслужват главните и най-натоварени посоки на страната. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков по време на откриването на жп гара "Подуяне ", стартирането в употреба на два нови локомотива "Сименс Смартрон " и показване на новата тежка машинизация за поддръжка и ремонт на стоманения път.

"Днес означаваме три събития, които са неразривно свързани под мотото „ обновяване на железницата “. Тук виждаме резултатите от дълъг развой на промени, който минава през погасяване на големите задължения на БДЖ и продължава с колосални вложения в железницата през идващите няколко години “, съобщи министър Желязков.

Той означи, че БДЖ са подписали в допълнение съглашение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 година и добави, че това са първите нови локомотиви, закупени от 1986 година насам. "В бюджета за идната година е заложено нарастване с 200 млн. лв. за финансови прехвърляния и дотации, от които близо 115 млн. лв. са за преносим състав ", подчертава министърът.

По думите му за пръв път страната ще има опция да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав. "В рамките на Механизма за резистентност и възобновяване се плануват над 750 млн. лв. за жп инфраструктура и 250 млн. лв. за нови влакове ", изясни Желязков.

Във връзка с обновеното приемно здание на жп гара "Подуяне ", министърът уточни, че планът е отличен образец за ефикасното ръководство на пространствата и ревитализация на градските региони, в интерес на жителите и пасажерите на железницата. "Само за 2019 година през жп гарата са минали 147 000 пасажери ", разяснява Желязков.

"С напълно реновираната гара „ Подуяне “ означаваме 90 години от построяването й. Това е първият повсеместен ремонт на гарата, издигната през 1930 година по план на арх. Панайот Калчев. "

Това написа в профила си във Facebook столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Заедно с вложенията в обновяването на Централна гара и гара „ Подуяне “, работим за обвързване на метрото с жп превоза. И трите метролинии са с построени връзки - на Централна гара при Линия 2, на бул. „ Искърско шосе “ при Линия 1 и в кв. „ Горна баня “ с линия 3 ", написа още градоначалникът.

Реконструкцията на столичната гара се реализира със съфинансиране от Европейския фонд за районно развиване (ЕФРР) посредством Оперативна стратегия "Транспорт и транспортна инфраструктура " 2014-2020 година, а цената на контракта за строителство на обекта бе 2 903 166, 23 лева без Данък добавена стойност, с реализатор "Инфраструктурно строителство " АД.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР