До седмица ще обявим какво ще предприеме Министерството на енергетиката

...
До седмица ще обявим какво ще предприеме Министерството на енергетиката
Коментари Харесай

До седмица Министерството на енергетиката ще обяви как ще запази работата на Марица – изток

До седмица ще обявим какво ще предприеме Министерството на енергетиката за опазване работата на мини " Марица – изток " и на Топлоелектрическа централа " Марица – изток " 2, без да се постанова повишение цената на електрическата енергия от първи юли, сподели пред публицисти служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

" Липсата на вероятност и на каквато и да е концепция за развиване на комплекса " Марица-изток " е повода напъните ни да са ориентирани към него ", уточни той.

" Работим по разнообразни разновидности, скоро ще имаме дефинитивно решение, тъй че да не се стига до обществен стрес. От мините и Топлоелектрическа централа " Марица – изток " 2 ще желаеме преразглеждане на разноските и метода на ръководство на сдруженията ", добави той. Енергийните сдружения в Маришкия басейн работят на огромна загуба поради цената на излъчванията въглероден двуокис.

През стратегии на Плана за възобновяване и резистентност ще се търсят от Европейски Съюз 700 милиона евро за равномерен преход за инсталиране на мощности на природен газ от 1.5 гигавата и по-късно заменянето им до края на 2029 година с напълно ВЕИ мощности, изясни министърът. С планове по тези стратегии, за които обаче се чака утвърждението на Европейска комисия, ще аплайват всички сдружения в региона, в това число и така наречен " американски централи ". Освен парите от грантовата скица на Европейски Съюз, компаниите ще би трябвало да вземат участие с най-малко 40 % свои средства в осъществяването на предлаганите планове.

" Целта е енергийната система да остане устойчива и уравновесена, само че да носи напълно различен въглероден отпечатък ", добави Живков.

" Екип на министерството е направило оглед на място да види по какъв начин се извършва градежът на газовата връзка с Гърция. Има забавяния на доставката на съставни елементи за газопровода ", сподели министърът. Ведомството е изпратило писмо до компанията, която строи газопровода, че срокът на контракта за осъществяване би трябвало да бъде спазен и в случай че това не стане, ще стартират да текат неустойки от 90 000 евро дневно.

" Газопроводът " Балкански поток " не е финансово изискан план и не е ясно по кое време ще може да бъде изплатен от директните такси ", добави Живков. България се е отказала от 1.350 милиарда лева доходи от пренос на газ за 10 години, като в същото време " Булгартрансгаз " е задлъжнял с още толкоз за строителството на тръбата.

" Другото, което ни смущава, е, че финансовата рамка за газопровода не е планувала ограничаването на фосилните горива в бъдеще ", притеснява се още служебният министър на енергетиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР