До преди броени дни името Феликс Баумгартнер беше известно само

...
До преди броени дни името Феликс Баумгартнер беше известно само
Коментари Харесай

ГЕРОЙ! Феликс Баумгартнер скочи от височина 39 километра и се приземи успешно!

До преди броени дни името Феликс Баумгартнер беше известно единствено измежду феновете на авиацията и космонавтиката.

Днес този човек закупи международна популярност се трансформира в воин.

На височина от 20 до 100 километра над морското ниво се намира район от земната атмосфера, който назоваваме с термина “близкокосмическо пространство ” и обгръща атмосферните пластове стратосфера, мезосфера и термосфера. Това към момента не е космосът, тъй като на тази височина атмосферата е към момента задоволително плътна, с цел да не разрешава на спътници да обикалят гладко към Земята. Но въпреки това на тази височина атмосферата е прекомерно разредена, с цел да разрешава оцеляване без скафандър, а Земята се вижда по същия метод, по който се вижда от околоземна орбита. Именно от там скочи Феликс Баумгартнер – без други защитни системи с изключение на скафандър и парашут.

 Felix Near Space jump

На фотографията: Феликс Баумгартнер секунди преди историческия скок! Photo credit: Red Bull Stratos

Четиридесет и три годишният Феликс Баумгартнер от Австрия има дългогодишна история на парашутни скокове. Но да скочиш от близкокосмическото пространство не е обикновена задача, а скъпо начинание и изисква да имаш екип от хора. Само един път в предишното човек е скачал от сходна височина – Джоузеф Китингер, който е скочил на 16 август 1960 година от височина 31 километра – това е станало още преди полета на Гагарин! Разбира се, през днешния ден Феликс беше рекордьор, тъй като скочи от по-голямо височина от Джоузеф. Основният спонсор на самодейността на Феликс беше Ред Бул, а в новата задача, която стана факт през днешния ден на 14 октомври 2012 година беше замесен и самият Джоузеф Китингер, с цел да съобщи познанието си, насъбрано от предишното.

Някои от феновете нарекоха скока на Феликс просто един рисков спорт. Но в действителност повода за неговото осъществяване е надълбоко научна. Един от участниците в плана – други Джонатан Кларк, медицински шеф на интервенцията, има персонална причина да взе участие в него. Неговата жена – Лоръл Кларк бе астронавт на совалката “Колумбия ” през 2003 година и тя почина дружно с останалите шест астронавти в последвалата злополука. Оттогава Джонатан Кларк е посветил своята кариера в това да създаде способи, при които астронавт има късмет да оцелее даже при сериозна щета на огромна височина. Ако имаше такива способи за избавяне през 2003 година, неговата брачна половинка можеше да бъде жива към момента.

Успехът на Феликс довечера не беше по никакъв начин обезпечен. Нещо повече – задачата му беше придружена от голям брой проблеми. Първо настъпи проблем с радиатор в шлема на Баумгартнер, по-късно визьорът се замъгли.  Най-голямата заплаха за Феликс обаче беше при скачането да не се получи неконтролируемо завъртане. Всички проблеми бяха преодоляни сполучливо и той се приземи наред след скока си. И по този начин, Феликс Баумгартнер скочи от височина 39 километра, мина сполучливо звуковата преграда … и оцеля!

Интересът към космонавтиката пораства през последните години. С последните частни триумфи, които включват освен скока на Феликс, само че и сполучливите изстрелвания на ракетите “Фалкън 9 ” на СпейсЕкс с корабите Драгън, както и продължаващата разработка на космопланите на Върджин Галактик, всичко това демонстрира, че същинският подем в пилотируемата космонавтика занапред следва. Вероятно до една-две години галактическите полети по суборбитална траектория ще станат налични за елементарния човек, а освен за най-богатите, в случай че обещанията на Върджин Галактик се осъществен. А след някое и друго десетилетие евентуално и орбиталните полети ще станат налични. Но с разцвета на космонавтиката пораства и условието галактическите полети да бъдат безвредни.

Съвсем естествено е, като се има поради към момента високия % на провали при галактическите стартове, човек да желае да има опция за оцеляване даже и при сериозен проблем на галактическия транспортен съд и неговото избавяне да не зависи единствено от съвършената работа на кораба. Затова се организират такива скокове – не просто в името на чувството и адреналина – само че и с научна цел. Научните данни, събрани при рухването на Феликс, ще бъдат подробно оценени и вероятно приложени при бъдещи разработки на летателни апарати.

Но през днешния ден светът се радва на своя воин на авиацията и космонавтиката – Феликс Баумгартнер. Браво!

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР