До неотдавна се смяташе, че стевия е най-сладкото растение в

...
До неотдавна се смяташе, че стевия е най-сладкото растение в
Коментари Харесай

Най-сладкото растение в света

До наскоро се смяташе, че стевия е най-сладкото растение в света, което може на процедура да размени захарта, без да има нейните нездравословни резултати.

Оказва се обаче, че най-сладкото растение е храстът кетемф, който пораства единствено в Западна Африка. Това растение е прието за най-сладкия представител на флората в целия свят.

Храстът кетемф съдържа особено вещество, което се назовава тоуматин. То превъзхожда по наслада захарта 100 000 пъти, само че няма никакво нездравословно въздействие върху организма.

Ако разтворите единствено 10 грама от веществото тоуматин в един звук вода, течността, която ще се получи, ще бъде много сладка на усет. Веществото тоуматин занапред ще се употребява в производството на разнообразни заместители на захарта.

Засега храстът кетемф пораства единствено в див тип и не е почнало култивирането му. Местното население обаче го употребява от епохи за приготвянето на разнообразни питиета. Хора, които са употребявали растението, настояват, че усетът му е напряко необикновен, а сладостта му се разграничава от тази на захарта по активност.

 Захар

Според учените развъждането на свръхсладки растения може да направи същинска гражданска война в производството на сладки произведения, които не нанасят никаква щета на организма.

С извлек от африканския шубрак кетемф могат да се създадат чудеса както в сладкарската промишленост, по този начин и при приготвянето на подсладители за медикаменти, изключително такива за деца.

Извличането на веществото тоуматин от храста кетемф в този момент към момента се усъвършенства, само че бъдещето принадлежи навръх този вид растения, защото това ще излиза много по-евтино от развъждането и преработката на захарна тръстика и захарно цвекло.

Вече има опити да се отглежда храстът кетемф в условия, близки до естествените, и в най-скоро време се чака да стартира всеобщо произвеждане на подсладители от тоуматин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР