До неотдавна присъдите в Германия бяха относително меки. Зачестилите нелегални

...
До неотдавна присъдите в Германия бяха относително меки. Зачестилите нелегални
Коментари Харесай

Как в Германия наказват виновните за смърт на пътя


До наскоро присъдите в Германия бяха релативно меки. Зачестилите незаконни автогонки обаче провокираха смяна в закона. Ето какви са наказванията за тези, които убиват хора на пътя.

550 конски сили, 300 километра в час, от нула до 100 за 4,2 секунди, оглушаващ звук от ауспуха... 20-годишният Мерт от дълго време мечтаел да покара спортна кола от този клас и да покаже на приятелите си на какво е кадърен. И наел един Jaguar F-Type - за 149 евро дневно. Тази сума била изцяло в неговите благоприятни условия, без значение че още се учи за автомеханик.

Вечерта на 6 март 2019 година Мерт подкарал колата в центъра на Щутгарт и вдигнал 165 км/ч. на улица, където оптимално позволената скорост е 50 км/ч. За да избегне удара с движеща се отсреща кола, Мерт навил кормилото наляво, само че не съумял да овладее колата и помел излизащ от под земята гараж дребен Ситроен. Двамата пътуващи в него - 25-годишно момче и 22-годишната му другарка - починали на място.

В края на септември в Окръжния съд на Щутгарт стартира делото против Мерт Т., упрекнат в ликвидиране. Първоначално повдигнатото от прокуратурата обвиняване било за нарушаване на Правилника за придвижване и причиняване на гибел по несъобразителност. До наскоро сходно действие в Германия се наказваше със затвор до 5 години. Мерт обаче го грози доживотна присъда. Данните от разбора на бордовия компютър на Ягуара посочили, че подсъдимият е натискал до дъно педала на газта до последния миг - т.е. до съдбовния удар. За следователите това значи едно: лидерът изцяло умишлено е приел риска, че може да убие инцидентен човек. Затова и обвиняването е за преднамерено ликвидиране, а не за причиняване на гибел по несъобразителност.

Законът бе изменен, наказванията са към този момент по-строги
Редакцията предлага
Ако има шанс, съдът ще вземе поради обстоятелството, че Мерт още не е навършил 21 години и заради това може да получи по-мека присъда - от най-много 15 години. Но 20-годишният обвинен може да бъде третиран и като възрастен и тогава присъдата може да е доживотна. Това няма да е първият случай в Германия, при който водач бива съден за преднамерено ликвидиране, а не за нарушаване на Правилника за придвижване по пътищата.

Такъв е да вземем за пример казусът с 26-годишния Хамди Х. и 24-годишния Марвин Н., устроили си гонка на един от централните булеварди в Берлин, където вдигнали скорост от 170 километра в час. На едно кръстовище Хамди се блъснал в преминаваща на зелено кола, ръководена от 69-годишен мъж, който умрял при удара. Адвокатите на обвиняемите  желали клиентите им да бъдат съдени за причиняване на гибел по несъобразителност, само че съдът постановил най-тежкото наказване - доживотни присъди.

През 2017 година в Наказателния кодекс беше добавено и действието „ присъединяване в незаконни автомобилни гонки с причиняване на гибел на инцидентни хора ". В обосновката на съда, оповестил доживотни санкции за двамата автомобилни джигити, се споделяше, че те са видели аления сигнал на светофара и към момента са можели да натиснат спирачка, само че место това те създали тъкмо противоположното: натиснала газта.

Низки подбуди

Състезания, които приключват и със гибел

И още един образец: през февруари 2018 Окръжният съд в Хамбург осъди на пожизнен затвор един мъж, който в опит да избяга от полицията, се надпреварвал с нея. Носейки се със скорост от 155 км/ч., той изгубил ръководството на автомобила и челно се блъснал в едно такси в насрещното платно, причинявайки гибелта на един от пасажерите и тежки пострадвания на другия пасажер и на водача. Причинителят на злополуката също бил съден за ликвидиране, а не за непредумишлено действие. Съдът приел, че водачът е навлязъл в насрещната лента, въпреки да е осъзнавал, че може да аргументи гибел. 

Именно този аспект - дали действието е умишлено или не - е водещ за немските съдилища в преценката им по сходни деца за незаконни автогонки. Освен това за присъда по „ доживотния “ 211-ти член от Наказателния кодекс на Германия се изисква убийството да е било осъществено от лакомия или други низки подбуди, какъвто е казусът с автогонката от Берлин.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Вижте по какъв начин в Германия се борят против автогонките
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР