До месец България се очаква да сключи споразумение със САЩ

...
До месец България се очаква да сключи споразумение със САЩ
Коментари Харесай

Седми блок на АЕЦ Козлодуй ще бъде готов до 2034 година

До месец България се чака да подписа съглашение със Съединени американски щати за бъдещото създаване на седми и осми блок в АЕЦ Козлодуй. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, който изясни, че е получил мандат да подписа контракта от държавното управление. Текстът на съглашението също е утвърден на днешното съвещание на Министерски съвет. България е почнала договаряния и с европейска компания за преправка на употребяваното нуклеарно гориво.

Новият седми блок на АЕЦ Козлодуй по американска технология ще бъде подготвен до 2034 година, предвижда енергийният министър, добавя Българска национална телевизия. 

" И с един спомагателен небосвод от сред две или три години според от процедурите, които би трябвало да осъществим и във връзка с блок номер 8 ", сподели Румен Радев.

По думите му до една година ще бъде приключен инженеринга на плана. Тогава ще бъдат поръчани и реакторите.

" Научавайки си урока от една друга площадка, едно друго съоръжение ще възложим производството на оборудването с дълъг период на произвеждане " съобщи министърът на енергетиката.

" Може да се каже че сме на едни от челните позиции и може да бъдем първи които да внедрят технологията АП 1000, считам че сме тръгнали по прав път и се надявам да го извървим докрая ", надява се Валентин Николов.

Преди дни организацията за нуклеарно контролиране позволи на АЕЦ Козлодуй да получи и съхрянява и американско гориво за в този момент работещите пети и шести блок. Все още самото гориво обаче не може да бъде употребявано, тъй като не е лицензирано. Под въпрос е и какво ще се случи с него след потреблението му.

" Работим доста интензивно и по стратегия за различна преправка отвън съветската федерация на отработеното източено нуклеарно гориво от блокове пет и шест с други сътрудници, европейски, дано за момента единствено това да кажа ", изясни Румен Радев.

Лицензът за работа на пети и шести блок изтича надлежно през 2027 и 2029 година. Дотогова АЕЦ Козлодуй би трябвало да е подхванал стъпки за удължаването му с още 10 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР