До края на този век над хиляда езика могат да

...
До края на този век над хиляда езика могат да
Коментари Харесай

Един път повече, един език по-малко

До края на този век над хиляда езика могат да изчезнат, сигнализират откриватели. А половината от общо към седемте хиляди езика на света се считат за застрашени. Една от аргументите - строителството на нови пътища.

В света има към седем хиляди приети езика. Но доста от тях скоро могат да изчезнат. Актуално австралийско проучване стига до извода, че към половината от съществуващите езици в света са застрашени, а 1500 от тях могат да измрат до края на този век.

" Ако не се противодейства, до 40 години броят на застрашените от изгубване езици може да се утрои. Всеки месец може да губим по един език ", настояват създателите на проучването. Те показват и аргументите за това, като измежду тях да вземем за пример е строителството на нови пътища.

Затова специалистите поучават да се изготвят образователни проекти за часове на два езика, да се подтиква проучването на езиците на коренното население и да се предизвиква потреблението на районните езици и наречия. Изследването на Австралийския народен университет (ANU) е оповестено в профилираното онлайн списание " Nature Ecology and Evolution ".

Доминантните езици " убиват " дребните

Изследователите са разкрили и непредвидени връзки и аргументи за тази заплаха. Сред тях е да вземем за пример добре развитата пътна инфраструктура. " Установихме, че колкото повече пътища има, толкоз по-висок е рискът дадени езици да изчезнат ", споделя Линдъл Бромхем, която е измежду от създателите на изследването. Обяснението е просто: пътните връзки сред селските и градските райони, както и сред обитаемоте места, оказват помощ за това доминантните езици по места да " убиват " по-малките езици.

Контактите с други местни езици - назад на публикуваното разбиране - не заплашват езиците. И в действителност езиците, които влизат в контакт с други езици на коренното население, са по-малко застрашени, настояват създателите на проучването. То съдържа и заключения по отношение на съхраняването на застрашените езици на коренните поданици на Австралия. Както показва в тази връзка съавторката на изследването Фелисити Микингс, представена от организация ДПА, от тогавашните 250 езика на коренното население през днешния ден са останали едвам 40, от които на днешните деца надали ще бъдат предадени, а по този метод и съхранени, повече от 10-12.

" Всеки език е брилянтен "

" Ако един език се изгуби, или " заспи ", както се споделя за езиците, на които към този момент не се приказва, губим съответната част от нашето културно многообразие ", акцентира Бромхем. Всеки език самичък за себе си е брилянтен, добавя тя.

Много от езиците, които евентуално ще бъдат изгубени през този век, към момента биха могли да се употребяват интензивно, твърди експертката. " Това значи, че към момента имаме опция да влагаме в обособени общности за съживяването на коренните езици и съхраняването им за бъдещите генерации ", добавя тя с взор към започчналото десетилетие, отдадено на коренните езици под егидата на ЮНЕСКО от 2022-а до 2032-а година. С него от Обединените народи желаят да дадат своя принос за съхраняването на езиковото многообразие по света и за разширение на правата на представителите на езиковите малцинства.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР