До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой

...
До края на тази седмица през РЗИ-тата изключително голям брой
Коментари Харесай

Здравният министър обясни защо няма да има пълно затваряне на държавата

До края на тази седмица през РЗИ-тата извънредно огромен брой бързи антигенни проби ще влезе в здравната система. Това заяви пред БНР министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов.

Това е написано да се случи при постигане на 300 души болни на 100 хиляди население, в каквато обстановка сме сега. До 18 ноември се чака решение на европейско равнище по отношение на бързите антигенни проби и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестванията. Затова и нашите специалисти ще задържат окончателното си решение, разясни Ангелов.

В сегашния миг, при дифузно разпространяване на вируса, локдаун няма да има резултат, безапелационен е министър Ангелов. По думите му сега обществото няма схващане за спазването на ограниченията и в случай че се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи противоположен резултат.

Запитан за какво заведенията за хранене остават да работят в режим до 23.30 часа, Костадин Ангелов разяснява: „ В хода на предното затваряне в страната, когато имаше съвсем цялостен локдаун, имахме извънредно съществени обвинявания към нас, че сме увредили психологичното здраве на българите. Затваряне на страната напълно, лишаването на хората от опция за някакъв вид обществен живот.

При прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, брой хора, седнали на маса, с разстояние сред седалките тил с тил, носенето на маски от личния състав, носенето на ръкавици - при спазването на тези ограничения заплахата от разпространяването на вируса е минимална. “

При нощните заведения е друго – там има скупчване на хора и липса на отдалеченост, по тази причина те остават затворени, добави Костадин Ангелов.

Данните за развиването на епидемиологичната конюнктура се наблюдават в динамичност за двуседмичен интервал, тогава се вършат и заключенията, посочи проф. Ангелов и напомни, че е налице ненавременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на индивидуален фактор.

През лятото е имало усилена подготовка в няколко посоки - леглова база, личен състав, инсталация, персонални защитни средства, увеличаване на цялата здравна система, съобщи здравният министър.

Смъртността ни не е на първите места в Европа, което значи, че към момента потенциалът на здравната система е добър, акцентира проф. Ангелов.

„ Когато имаме 150 болни на 100 хиляди, вършим избрани неща. Когато имаме 300 болни на 100 хиляди, вършим избрани неща “, разяснява той.

„ Всичко това, което виждате сега, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше напън върху системата и тези кревати бяха налични, само че бяха заети от други пациенти. И в този момент, когато натискът на системата става от вида на лавинната топка в дословния смисъл на думата, тази система няма по какъв начин да издържи този напън.

В София има над 560 повиквания на една промяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние би трябвало да изпратим кола за спешна помощ. “

Хората губят психическа резистентност и всички държат да постъпят в лечебно заведение, което не се постанова, регистрира още министър Ангелов.

За 20-те % с позитивен тест за ковид и изявена клинична картина има кревати, увери Костадин Ангелов. Страхът не може да бъде съображение за настаняване в болница, значима е обективната преценка на лекаря. „ Водещо сега не е рационалното мислене на хората, водещо е терзанието на хората и техният боязън. “

Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават съответна лекарска помощ, са „ под 0.003% от всички случаи “.

Хората се презапасяват с медикаменти, купуват по 4 опаковки антибиотици, означи още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този развой на презапасяване, заяви той.

„ Всеки доктор, който има инфекциозни заболявания (специалност – бел. ред.), би трябвало да се включи в борбата, която водим. Всеки би трябвало да е взаимен “, акцентира проф. Костадин Ангелов по отношение на назначението на доцент Атанас Мангъров за шеф на Covid клиниката в Инфекциозна болница в София.

„ Доц. Мангъров е шеф на Клиниката по детски заболявания. В болничното заведение вътре при пациентите той не върви без маска. Той няма проблем с това – носи маска, носи ръкавици. “ Имаме потребност от всеки експерт в тази клиника, добави Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР