До края на месеца пчелари и земеделци трябва да се

...
До края на месеца пчелари и земеделци трябва да се
Коментари Харесай

Е-платформа предупреждава пчеларите за пръскания с пестициди

До края на месеца пчелари и земеделци би трябвало да се записват в особено основана електронна платформа, която ще служи за продан на информация за пръскането на насажденията с пестициди , заяви БНР.

Пчеларите се надяват, че по-ясните правила ще бъдат прилагани по-съвестно от фермерите, а това ще понижи натравянето на пчелите. Само през последната година десетки хиляди пчелни фамилии бяха отровени от употребяваните в земеделието позволени и неразрешени пестициди. Санкционираните извършители обаче са доста малко, а режимът на водене на каузи - непостижим за производителите на мед.

Пчеларите изпратиха доста тежка година, с рекордно ниски добиви на мед. " Около 60-70% по-малко от нормалните и това се дължи най-много на дъждовната пролет. Имаше едно засушаване, едно изгубване на пчелите, което доста хора назовават " синдром на празния кошер ", изясни ръководителят на Федерацията на пчеларите Николай Куменов.

" Поради каква причина изчезват пчелите, не се знае. Има хора с към 100-200 кошера, от които не са извадили даже 1 кг мед. "

Цените на меда от няколко години са най-ниските в историята на пчеларството у нас, твърди Куманов. " От порядъка на 3.60 - 3.80 лв. на едро на кг. " Причината - от няколко години на Украйна е позволено да внася безмитно мед в Европейския съюз. " Те имат много количества създаден мед и го внасят на ужасно ниски цени на европейския пазар - 1.20 - 1.30 евро на кг.

Дори годината да е била дъждовна и да няма създаден мед, пчелите въпреки всичко са живи. Намесят ли се обаче и злонамерени зърнопроизводители, самите пчели умират, отбелязва Куменов.

" Рекордна смъртност имаше тази година в Плевенско - 10 000 кошера пчелни фамилии бяха натровени в границите на два-три дни. Такава всеобща смъртност не е имало. Това основава най-големите проблеми ", безапелационен е той.

Ако пчеларите са известени за идни пръскания, могат да вземат ограничения и пчелите не изхвърчат в този ден - по този начин загубите ще са много по-малки.

Някои зърнопроизводители пръскат със неразрешени химикали, други пръскат денем, а от 10 сутринта до залез слънце не трябва да се третира, разяснява Николай Куменов. Това по думите му се случва " най-вече събота и неделя, когато няма кой да ги тормози ".

" Пчеларите звънят на 112. От 112 пък не знаят какво да вършат. В доста редки случаи полиция се е намесвала да спре зърнопроизводител, който пръска в нерегламентиран часови пояс. "

Електронната платформа ще спести на фермера физическото предизвестие в кметството , че следва обработка на насажденията. Известяването на пчеларите ще става с sms.

Сега при потвърдена смъртност след напръскване с пестициди, пчеларят персонално би трябвало да съди зърнопроизводителя, а не страната да го съди, посочи Николай Куменов.

" Досега има наказани единствено един или двама. Ако страната ги съди, ще е по-различно. Пчеларите не разполагат с финансовата опция за такива тежки каузи и продължителни, а също и доказването на това е много мъчно. "

Само тестът, която се взима от натровените пчели, коства 200 евро, тъй като се изследва в Германия. В България няма акредитирана лаборатория.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР