До края на март - началото на април, военният министър

...
До края на март - началото на април, военният министър
Коментари Харесай

Отново вдигат бойната авиация във въздуха

До края на март - началото на април, военният министър Красимир Каракачанов ще внесе в Министерския съвет и трите плана - за нов аероплан, машина за пехотата и кораби за Военноморски сили. Това стана ясно на съвещанието на парламентарната комисия по защита. Трите плана за малко над 3 милиарда лв. бяха забавени с месеци поради процедурни проблеми. Междувременно стана ясно още, че българската бойна авиация последователно се подвига на крайници, откакто при започване на годината съвсем беше приземена.


След като на 18 януари и последният от общо 3 транспортни самолета " Спартан " претърпя повреда на крилото при образователно кацане и се приземи, до 2 седмици самолетът още веднъж ще лети, стана ясно на съвещанието на Комисията по защита.
Анатолий Величков, заместник-министър на защитата: Първоначалните догатки, че повредата ще коства сред 3 и 4 милиона, не се сбъднаха, на процедура ще имаме сума под 1 млн. за ремонта. И завършваме в близката 1-2 седмици поддръжката на Спартаните до 2021 година
Цената на контракта за поддръжка на самолетите е 17 милиона евро - тройно по-малко от в началото желаната от производителя.
Александър Марков: " Спартан " -ите, които са най-модерните ни самолети, ще бъдат снабдени и с спомагателни системи за сигурност. Поддръжка е обезпечена и за вертолетите Пантер и Кугър, а Ми-24 се ремонтират в " Терем ".
Сключени бяха контракти за поддръжка на 15 изтребителя МиГ-29 с РсК-МиГ за 80 милиона лв..
Анатолий Величков, заместник-министър на защитата: Търсим сходно решение във разновидността възобновяване на летателната валидност и следваща поддръжка на Су-25. Към 1 януари не летяха, все още към този момент 4 летят от щурмовите ни самолети.
Проектите за нов изтребител, който беше рестартиран, за машина за пехотата и кораби за Военноморски сили ще бъдат импортирани за гласоподаване в Министерски съвет до дни.
Красимир Каракачанов, министър на защитата: Готови са. Да не споделям 31 март, тъй като е почивен ден, само че упоритостта ми е началото на април това да завърши.
Тече инспекция на проектите за отбранително-мобилизационна подготовка в София, Самоков и Ботевград, което било общоприета процедура, изясни военният министър.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР