До края на годината Национална компания Железопътна инфраструктура“ ще стартира

...
До края на годината Национална компания Железопътна инфраструктура“ ще стартира
Коментари Харесай

НКЖИ стартира процедури за жп свързване на летищата в Бургас и Пловдив

До края на годината Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ ще започва разнообразни търгове, с които ще задвижи някои от значимите жп планове в страната. Това излиза наяве от предварителни обявления, оповестени в Регистъра за публични поръчки. Така да вземем за пример ще се създадат първите стъпки към железопътното свързване на летищата в Бургас и Пловдив.

За тези два плана се приказва от няколко години, само че по този начин и не навлизат в основна фаза, макар че са включени за финансиране по европейски стратегии.

НКЖИ е разгласила обявления за предварителна информация по четири разнообразни процедури, свързани с жп връзките към двата аеропорта. В тях е посочена и индикативна стойност на всяка поръчка, която ще бъде обявявана. Същински строителни действия най-вероятно няма да започват тази година, само че ще се изготвят нужни документи, които да утъпчат пътя на плановете.
Жп връзката с летище Бургас
Предварителното съобщение е за изработването на разбор на разноски и изгоди, както и формуляр за кандидатстване за построяването по плана. Прогнозната стойност на процедурата, която ще бъде оповестена, е 50 хиляди лева без Данък добавена стойност. Като дата за пускане на търга е посочен 15 октомври 2024 година

Свързването на жп гарата и летището бе оповестено в средата на 2021 г, когато НКЖИ започва процедура за правене на план. Идеята обаче датира най-малко от 2010 година Предварителните действия по плана, като предпроектни изследвания и други, се финансират по линия на Механизъм за свързване на Европа.

През юни предходната година от отговор на някогашния транспортен министър Христо Алексиев стана ясно, че тези процедури би трябвало да приключат точно до края на актуалната година. Същинските строителни действия пък може да стартират през юли 2025 година, акцентира тогава някогашният министър, само че за тях би трябвало да има позитивно мнение по отчет за Оценка на въздействието върху околната среда и завършени отчуждителни процедури.

Цялата права е планувана да бъде с дължина от към 13 км, като дейностите ще костват към 55.6 млн. лева без Данък добавена стойност и се съфинансират от „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година

По време на строителството би трябвало да бъдат построени почти 11 км единична електрифицирана железопътна линия сред жп гара Владимир Павлов и летище Бургас, както и 1 жп гара и 2 жп спирки по продължение на железопътния коловоз и 1 спирка на релсите на летище Бургас за улеснение на пасажерите. Влаковете ще се движат с сред 60 и 80 км/ч. Ще се строят 2 пешеходни надлеза, 3 пътни надлеза, 1 жп подлез и 1 жп мост. Освен това ще бъдат построени и системи за сигнализация и телекомуникация.

Проектът е от извънредно значение, защото ще даде опция жп линията да бъде продължена към Слънчев бряг и останалите курортни места, стигайки до Свети Влас. От отговор на някогашния транспортен министър Николай Събев при започване на 2022 година излиза наяве, че за направлението има създадени 5 разновидността на жп трасе, само че без да има обезпечено финансиране за реализацията му.
Жп връзката с летище Пловдив
За свързването на жп гарата и летището в Пловдив има оповестени общо 3 предварителни обявления, свързани с разнообразни процедури по плана. Първото е за правене на механически план и механически спецификации за строителство и разработване на Подробен устройствен план. Прогнозната стойност на поръчката ще е малко над 1 млн. лева без Данък добавена стойност и най-вероятно ще бъде оповестена на 15 февруари, съгласно предварителното съобщение.

След това ще бъде стартирана и процедура за оценка на сходството на техническия план със значителните условия към градежите според Закона за устройство на територията. Прогнозната стойност е заложена да бъде 102 хиляди лева без Данък добавена стойност, като търгът ще започва на 20 март.

Последната заложена процедура е обвързвана с правенето на отчет за Оценка на въздействието върху околната среда и отчет за оценка степента на влияние за плана. Прогнозната стойност тук е 49 хиляди лева без Данък добавена стойност, като се чака търгът да бъде пуснат на 15 октомври. За момента не е ясно по кое време може да започва строителство, даже и да бъдат извървени сполучливо всички стъпки.

Припомняме, че жп свързването на гара Крумово с летище Пловдив е част от по-мащабния план за рационализация на жп възел Пловдив и построяването на градска железница в града. Идеята за нея бе показана през февруари предходната година от някогашния транспортен министър Христо Алексиев. Проектната скорост на влаковете е 80 км/ч.

Тогава стана ясно, че планът за създаване на жп връзка сред гарата и летището е включен за финансиране в Оперативна програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година Дейностите ще костват към 44 млн. лева

През март месец станаха ясни и 13-те планувани спирки на градската железница. Интересен миг е, че тя би трябвало да се обслужва от новите влакове, финансирани по линия на Плана за възобновяване и резистентност. Процедурите за тях се ръководят от Министерство на превоза, само че без огромен триумф досега.

Освен по-добрата транспортна съгласуваност за града под тепетата, реализацията на плана може да подкрепи проектите за концесия на летището. Припомняме, че през последните години стартираха няколко процедури за избор на концесионер, само че никой не прояви интерес към аеропорта. В края на 2022 година някогашният министър Алексиев съобщи, че огромният проблем са частни парцели, намиращи се на територията на аеропорта.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР