До края на годината Национална компания Железопътна инфраструктура“ ще стартира

...
До края на годината Национална компания Железопътна инфраструктура“ ще стартира
Коментари Харесай

Изграждането на интермодалния терминал в Русе ще започне до края на 2022 г.

До края на годината Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ ще започва процедурата по създаване на интермодалния терминал в Русе. Това заяви зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски, съгласно който с изключение на построяването на жп инфраструктура, построяването на интермодални терминали в допълнение ще развият свързаността в посока Север – Юг и Изток – Запад.

Той разяснява тематиката по време на среща с представители на Северна Македония, на която бе разисквано ускореното създаване на жп инфраструктурата по Коридор 8 на територията на западната ни съседката. Папукчийски цитира експертната оценка, съгласно която успеваемостта на транспортната система в Северна Македония ще се увеличи доста, в случай че бъдат положени старания за създаване на спомагателна инфраструктура, която да обслужва интермодалните транспорти по главните жп посоки.

Проектът за интермодален терминал в Русе е на стойност над 54 млн. евро и се финансира от Плана за възобновяване и резистентност. Според графика на дейностите, заложен в ПВУ, процедурата за избор на реализатор трябваше да е почнала още през септември. Същинското му строителство пък би трябвало да започва при започване на 2023 година и да приключи през 2025 година След това ще се търси концесионер, който да го експлоатира. Най-вероятно обаче тези периодите ще бъдат удължени.

Още през юли представители на НКЖИ оповестиха, че терминалът ще обработва до 60 хиляди контейнера годишно.

Интермодалните терминали заемат и водещо място в новата инфраструктурна стратегия на България, която Европейската комисия утвърди единствено преди дни. Оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021 – 2027 година ще разполага с бюджет от 1.6 милиарда евро и ще финансира план за развиване и уголемение на пристанище Лом за превръщането му в интермодален терминал. Включен е план за уголемение на пристанище Варна (ново кейово място), което да служи още веднъж за осъществяване на мултимодални интервенции.

По време на среща с генералните шефовете, отговарящи за инфраструктурата в Северна Македония, Папукчийски уточни, че България ще поддържа пред Европейски Съюз ускореното създаване на жп инфраструктурата по Коридор 8 на територията на съседката ни. Нещо повече – страната ни дава поръчка да окаже експертна и методическа помощ на македонските експерти в изработването на предпроектните изследвания, както и при ръководство на плановете за рационализация на жп инфраструктурата, финансирани с европейски средства.

Коридор 8 е от стратегическо значение освен за Европейския съюз, а и за развиването на целия Балкански район. Тази транспортна връзка ще даде опция за увеличение на товаропотока от пристанища Варна и Бургас през Северна Македония направление Дуръс към Европа. Това ще усъвършенства доста свързаността сред двете страни “, уточни Папукчийски, представен от пресцентъра на отрасловото ведомство.

По време на диалозите бяха разисквани стадиите на развиване на плана за тунел под „ Деве хълм “, както и опциите за в допълнение финансиране. 

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР