До края на 2021 г. около 20% от всички автобуси

...
До края на 2021 г. около 20% от всички автобуси
Коментари Харесай

Започна харченето на 261 млн. лв. за електробуси в София

До края на 2021 година към 20% от всички рейсове по улиците на столицата ще са електрически, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. По време на следващия й мандат отпред на столицата ще бъдат заложени 10 нови електролинии.

"Не съм съгласна с изказвания на общински съветници, че електробусите нямат място в София. Точно противоположното. Аз съм последовател по няколко аргументи. На първо място е екологията. Нулеви излъчвания и най-чистият за града градски превоз. Техните първични разноски за закупуване са много по-високи от газовите и дизеловите рейсове, само че експлоатационните разноски и разноските за гориво са в пъти по-ниски ", изясни Фандъкова.

През октомври 2019 година бе подписан контракт за безплатно даване на 218 млн. лева от еврофондовете на София, с цел да купи общината 137 електрически транспортни средства за градския превоз. Няколко месеца по-рано екоминистерството реши да пренасочи 390 млн. лева от ограничения по оперативната стратегия "Околна среда ", по които няма интерес, към закупуване на електровозила за публичния превоз за намалявате замърсяването на въздуха. Всъщност столицата получи съвсем две трети от финансовия запас, предопределен кардинално за планове и на общините Бургас, Варна, Враца, Перник, Плевен, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Общият размер на вложенията за столичните електротранспортни средства е 261.4 млн. лева, от които общината трябваше да обезпечи 43.4 млн. лв..

От 17 януари се пускат нови електрически рейсове по линия 123, която се удължава с нови шест спирки и свързва регион "Слатина " с "Цариградско шосе ", Студентски град и Симеоновския въжен превоз.

"След първите две електролинии, както го назоваваме, които пуснахме в края на 2018 година. Сега, към този момент пускаме трета електрически линия и продължаваме до края на февруари с още две. Тоест три нови електролинии ще имаме в края на февруари ", акцентира Фандъкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР