До края на 2019 г. търг за 15 нови мотриси

...
До края на 2019 г. търг за 15 нови мотриси
Коментари Харесай

Нови влакове на юг, за да се движат със 160 км/час, на север - най-добрите стари

До края на 2019 година търг за 15 нови мотриси и 30 вагона
Към 500 млн. лева ще вложат БДЖ в ремонт на вагони и локомотиви и в пазаруване на нови влакове за 7 година, които се броят от в този момент. Това съобщи шефът на борда на шефовете на холдинга Григори Григоров пред “24 часа ”. Поне на този стадий толкоз ще коства преходът на железницата от ниски скорости към 160 км в час.

До края на годината се чака да бъде оповестена процедура за нови 10-15 мотриси с 200 места с първокласни седалки за междинни дистанции и за скорост 160 км в час, както и за 30 вагона с по 75 места за дълги дистанции отново за същата скорост.

Общо става дума за мотриси и вагони с 4000 седалки, по 25 000 евро едната. Това са 100 млн. евро. Очакването е първите доставки да са през 2022 година. Мотрисите са по-висок клас от тези на “Сименс ” по направления до 3 часа, примерно от София до Стара Загора, Пловдив-Бургас. Вагоните са за дългите дистанции и задачата е да бъдат удобни за пътешестване - с изключение на седалките, в които да се престои 4-5 часа, да има интернет, мултимедия.

Вероятно

новите влакове ще са

за новите жп линии,

които са на юг

По северното трасе от София до Варна ще се употребяват най-хубавите досегашни вагони, защото по него едвам 20-30 км са за скорост от 160 км в час. Така че в Северна България, като се изключи че няма автомагистрала, няма и бързи влакове, защото липсват и бързите релси. Така че пасажерите оттатък Балкана ще се возят на най-хубавото от остарялото.

Във влаковете, които са композирани с новите вагони, може би ще има бистро. В мотрисите няма по какъв начин да стане, само че там може да има ъгъл с кафе машина.

Преди обаче да стартират да идват нови вагони и мотриси, предстоят съществени поправки на така наречения преносим състав на БДЖ. В краткосрочните проекти, които са до 2021 година, вложенията са към 197 млн. лева

Те включват възобновяване на 227 вагона със междинна цена от 180 000 лева единият. Договорът е подписан през август 2018 година, 65 вагона към този момент са актуализирани, окончателният период за привършване на ремонта е през 2021 година, а цялата сума е 52 млн. лева Повечето от тези вагони могат да се движат със 140 км в час.

За да се върже графикът на влаковете, на БДЖ им трябват още 30-40 вагона.

За пазаруването им се

водят диалози с

немската железница

“Дойче бан ”,

прогнозните сметки демонстрират, че те ще костват сред 3 и 5 млн. евро за 15-годишни вагони. Ако това се случи, обезпечаването на железницата с пътнически вагони за 10 година е решено, споделя шефът на борда на холдинга.

Проблемът бил, че би трябвало да се разгласи социална поръчка, а не може да се купят непосредствено от немската железница. Търси се вид българската железница да се снабди с тях през UIC, интернационална асоциация на железопътния превоз, като вагонна помощ. Възможно било да се вземат чартърен. Те ще бъдат за 160 км в час.

Ако това не стане, БДЖ вадят от запаса 40 остарели вагона, само че обновяването им щяло да коства 500 000 лева за един, това ще излезе два пъти по-скъпо от пазаруването на втора употреба от Германия.

Разработва се и вид БДЖ да си вземат 15 консервирани вагона, които били в положително положение, от сдружението “Булвагон ”, в което те са съучастник, само че то не работи от 2012 година Търси се юридическо решение по какъв начин те още веднъж да бъдат върнати в БДЖ. Целта е бързо и дейно да се усилят вагоните в употреба, с цел да може през идващите 10 години да се поръчва нов състав, споделя Григоров.

На хартия “БДЖ

Пътнически транспорти ”

има 730 вагона, от

които в придвижване

са едвам 300

400 са остарели и неизползваеми. За да извършват влаковете графиците си, т.е. да не карат пасажерите да чакат по гарите, трябват най-малко 350.

В парка на компанията сега има 40 вагона за скорост 160 км в час и 9, които могат да развиват 200 км.

Втората стъпка в краткосрочната стратегия е ремонтът на 50-те мотриси “Дезиро ” на “Сименс ”. В момента 35 от тях обезпечават 60% от графика на влаковете.

Само че 11 мотриси, с по 200 места всяка, са спрени, до момента в който не минат ремонт, а 4 са тотална вреда, погинали са ”, споделя шефът на борда. Така че първата работа е ремонтът на тези 11, а по-късно поддържаето на другите 35 за пет години, което ще коства 137 млн. лв..

Фирмите “Алстом ” и “Щадлер ” оглеждат 46-те мотриси, които са за ремонт и поддръжка, защото процедурата е с директно договаряне, и предложения се чакат до края на юли.

Тези мотриси са за пътешестване на къси дистанции, дизеловите са за 120 кв в час, а електрическите - за 140 км.

Успешното привършване на ремонта им ще разреши употребата им най-малко още 10 година

На месец те минават

по релсите 10 000 км,

което значи за това време всяка мотриса да навърти по 1,2 млн. км.

Другият голям проблем на БДЖ, който смъкна много пасажери от влака, е дефицитът на локомотиви и оттова закъсненията.

Предвижда се рационализация на 30 локомотива на “Шкода ”, което включва и замяна на електрическите системи, което ще ги направи да развиват скорост до 160 км в час.

Това ще им обезпечи 10 година експлоатационна валидност и ще коства по предварителни калкулации 25 млн. евро. Технически специалисти на “Шкода ” в петък бяха в БДЖ, с цел да се срещнат със положението на локомотивите, и се чака до края на юни те да дадат разновидности на механически решения. В края на юли ще бъде оповестена публичната поръчка. Очаква се машините да бъдат осъвременени до 2 години.

Като се прибавят и междинни поправки на още 20 локомотива за 5 млн. евро, общата сума излиза на 130 млн. евро. Срещу тези пари БДЖ си обезпечават вагони и локомотиви до 2030 година

380 млн. от тези 500 млн. са обезпечени. Разчита се на 40 млн. финансов трансфер от страната всяка година за общо 7-те години, както и на 100 млн., отпуснати от Министерския съвет през 2018 година за нов преносим състав. Железницата, защото към този момент няма задължения, ще кандидатства за еврофинансиране, което е сред 50 млн. и 100 млн. евро. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР