До два месеца ще започне строителството на скоростния път между

...
До два месеца ще започне строителството на скоростния път между
Коментари Харесай

До два месеца започва строителството на скоростния път Ружинци – Монтана

До два месеца ще стартира строителството на скоростния път сред Ружинци и Монтана , част от транспортната връзка Видин – Ботевград. Предвижда се 40-километровата права да бъде с по две ленти за придвижване в посока.

Изготвени са нужните механически планове, обезпечено е финансиране от държавния бюджет. До издаване на разрешението на градеж остават някои съгласувателни процедури .

Това разгласи в Монтана през днешния ден министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Там той организира работна среща с регионалния шеф Ивайло Антонов , кметове и представители на общините от региона, народни представители от района и членове на парламентарната Комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление . В срещата участваха още ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов и инж. Йордан Вълчев – член на УС на АПИ, както и инж. Лозко Лозков – ръководител на УС на „ Български ВиК холдинг “ ЕАД.

Пред участниците в срещата министър Цеков акцентира, че построяването на пътя Видин – Ботевград е най-важният приоритет за развиването на Северозападна България. Като пълностоен транспортен кулоар той би трябвало да свърже Бяло море с река Дунав за придвижване на артикули и първични материали, които да развият промишлеността и заетостта. Министърът осведоми, че до края на месец февруари ще бъде пуснат за придвижване секторът сред Макреш и Бела .

„ За страдание за сектора сред Монтана и Враца сме изправени пред едно неприятно и тежко завещание, обвързвано с неналичието на одобрено трасе. Имало е определен вид през 2010 година, само че през 2013 година е установено, че той не дава отговор на екологичните условия и пътната сигурност, тъй като минава наоколо до настоящи хранилища за муниции. Оттогава трасето е изоставено и няма създадени нови разновидности “.

Министърът посочи, че за това през месец декември е упълномощил създаване на уголемен абстрактен план с цялостни геоложки изследвания за избор на ново трасе сред Монтана и Враца с габарит на скоростен път.

„ Над 30 са подадените предложения за планиране, чакаме до един месец да изберем реализатор. Предвидени са средства от бюджета, тъй че ще запълним този транспортен вакуум сред Монтана и Враца “.

Цеков акцентира, че идейният план ще отпуши строителния развой , като оптимистичният вид планува възможните строителни действия да стартират през 2027 година .

 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР