До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде

...
До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде
Коментари Харесай

Арх. Петкана Бакалова: Нова сграда за детската болница означава прекратяване на сегашната обществена поръчка

До дни Министерството на районното развиване и благоустройството ще издаде виза за изследване и планиране на нова постройка за плануваната Педиатрична болница..

„ Със сигурност нямаме мотив да обявим победа. Преди една година получихме сходно заричане от някогашния министър председател Борисов и знаем, че нищо не се случи. Въпреки благосклонностите към служебното държавно управление и вярата, която те ни дадоха с вчерашното изказване, чакаме всичко това да бъде обективирано в документи “, разяснява пред БНР арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. Бакалова е представител на самодейността “За същинска детска болница ”.
Министерството на районното развиване няма по какъв начин да издаде виза, в случай че Министерството на здравеопазването не я изиска . В момента решенията са в ръцете на Министерство на здравеопазването по какъв начин ще се развият нещата “, уточни тя в предаването „ Преди всички “.

Нова постройка изрично значи преустановяване на актуалната социална поръчка , която е със задание за реорганизация, разясни арх. Бакалова.

„ При предмет „ реорганизация “ няма по какъв начин да се резервира настоящият контракт. Самата поръчка беше порочна. Това е поръчка на инженеринг - строителят предопределя какъв ще бъде планът, какво ще бъде качеството, какъв ще бъде резултатът. “

„ Инвестиционната компания е харчила пари за заплати и за прехрана, а изпълнителят е упълномощил градивна експертиза, която ние желаеме към този момент няколко месеца по Закона за достъп до социална информация - такава не ни е предоставена, и е разчистен теренът. Мисля, че са готови някакви схеми за изменение на градоустройството, само че това са едни разноски в размер на не повече от няколко десетки хиляди лв..  Съгласно контракта всичко друго би трябвало да се върне Тези 7 милиона изпълнителят би следвало да ги върне на страната “, акцентира Бакалова. 

 Снимка: БГНЕС

Стартират начинания за проучване на терени , разгласи още Петкана Бакалова. Сред условията са да има булеварди с бус ленти за бързо напредване на колите за спешна помощ, както и непосредственост до всеобщ градски превоз, тъй като наклонността от ден на ден е децата да се лекуват на правилото на дневния стационар.

Важно е да има задоволително повърхност, с цел да може болничното заведение да се развива и да се появяват нови крила, посочи арх. Бакалова.

Служебното държавно управление би трябвало да приключи контракта, да сътвори публичен съвет и да институционализира разговора с жителите, счита Петкана Бакалова. По думите й става дума за регулярен разговор, а не за диалози след митинги и петиции .

Петицията за нова национална детска болница има събрани към този момент над 90 хиляди подписа. Според арх. Бакалова е значимо да бъде премината психическата граница от 100 хиляди.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР