До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните

...
До дни държавата трябва да оповести пазарните оценки на скандалните
Коментари Харесай

Съдът уважи иска на WWF България да получи оценките за скандалните заменки

До дни страната би трябвало да оповести пазарните оценки на скандалните горски заменки, това оповестиха от интернационалната природозащитна организация WWF България.

Почти незабавно откакто основният прокурор на Република България Иван Гешев стартира инспекция на заменките на гори, с осветяването на скандалната скица за придобиване на апетитни парцели (основно по черноморското крайбрежие и курортните комплекси) против даване на терени по чукарите в страната със заменките се зае и Административния съд в София.

Със свое решение №1394 от 27 февруари 2020 година по административно дело 14202/2019, магистратите са почели жалбата на WWF България и са отменили отхвърли на Изпълнителна организация по горите да даде отчетите, с които е избрана пазарната цена на всички държавни гори, сменени от страната в интервала 2007-2009 година, оповестяват природозащитниците.

Решението не предстои на обжалване. Основният претекст на съда, с който е обосновано правото на жителите да получат достъп до оценителските отчети от Изпълнителна организация по горите, е съществуването на огромния публичен интерес, изключително когато „ се цели откриване на информация, която може да съдържа данни за корупция и корист с власт, повишение на прозрачността и отчетността на отговорности индивид “, е записано в документа.

Оповестяването на оценителските отчети за горските заменки ще даде опция на обществото да разбере освен за какво актуалният агроминистър Десислава Танева и шефът на горите Мирослав Маринов отхвърлиха на огромен брой медии и организации достъп до отчетите, само че и за какво близо година някогашният агроминистър Румен Порожанов не е подхванал дейности за възобновяване на държавната помощ от заменките, считат природозащитниците. И напомнят, че отчетите са направени от личната на Министерството на земеделието, храните и горите държавна компания „ Агролеспроект “ ЕООД по възлагане на Изпълнителна организация по горите с контракт №242 от 7 ноември 2017 година по социална поръчка с №00772-217-0004. Съгласно контракта отчетите е трябвало да бъдат предоставени на Агенцията по горите през октомври 2018 година, само че в хода на правосъдното дело излиза наяве, че те мистериозно са изчезнали от възложителя им и към този момент се съхраняват при различен държавен орган, оповестиха еколозите.

Спечеленото от WWF България дело е от голямо значение и за изясняване на въпроса дали с горските размени страната е ощетена единствено с 80 милиона лв., както обявиха от Министерство на земеделието на 20 ноември 2019 година, или с въпросните отчети е изработен опит да се прикрие противозаконна държавна помощ за шепа олигарси в размер от над един милиард лв., категорич„ ни са от организацията. И напомнят, че редица експертни и журналистически следствия през последните два месеца са разкрили фрапиращо разминаване сред действителната пазарна стойност на сменените държавни гори, оценени на база правосъдни експертизи и обществени покупко-продажби, и експертната оценка за непозволената държавна помощ, осъществена от „ Агролеспроект “ ЕООД. В множеството случай се открива, че държавните оценки са занижени повече от 10 пъти по отношение на действителните пазарни цени.

Ето за какво от еко организацията приканват министъра на земеделието госпожа Десислава Танева и шефът на Агенцията по горите Мирослав Маринов в осъществяване на правосъдното решение да дават на обществото цялостен достъп до оценителските отчети, с които е избрана пазарната цена на всички държавни гори, сменени от страната в интервала 2007-2009 година.

Тук е моментът да припомнив историята

С Решение на Европейска комисия от 5 септември 2014г. по отношение на скица за държавна помощ № SA.26212 (2011/C) като непозволена държавна стойност са оповестени 132 разпоредителни покупко-продажби за подмяна на частни и държавни горски имоти през интервала 2007 – 2009 година (бел.ред. решението не обгръща заменките на гори преди 2007 година, както и всички аграрни заменки, имащи обща повърхност от над 100 000 дка). Съгласно това решение българската страна бе задължена да откри разликите сред нормативно избраните продажни цени на сменените гори по отношение на действителните пазарни цени в региона на сменените гори, след което да започва процедура по възобновяване на държавната помощ при покупко-продажбите с открити разлики. В резултат на публичния напън и почналото следствие на ЕК, още през 2009 година с промени в Закона за горите, заменките на гори бяха прекъснати, а за към този момент сменените държавни парцели бе наложена възбрана за смяна на предназначението. За страдание, тогава бяха отхвърлени предложенията на неправителствените организации и за възбрана върху разпоредителните покупко-продажби с добитите от частните компании държавни гори.

Още през 2015 година е изнесена информация, че страната е направила опит да разпореди оценката на заменките посредством методика, която да прикрие противозаконната държавна помощ напълно. Тази методиката бе сходна, на тази по която са осъществени самите заменки. След реакция от страна на Еврокомисията, страната бе задължена да употребява методика, която се базира на действителни пазарни цени. На 20 ноември 2019 година от агроведомството оповестиха, че въз основа на оценителна експертиза от държавната компания "Агролеспроект " ЕООД е преценено, че от 132 заменки с обща повърхност 25 хиляди дка единствено при 103 заменки е открита непозволено получена държавна помощ за малко над 80 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР