До 31 декември да завърши строителството на Интерконектора България -

...
До 31 декември да завърши строителството на Интерконектора България -
Коментари Харесай

КЕВР с ултиматум - до 31 декември да се завърши газовата връзка България - Гърция

До 31 декември да приключи строителството на Интерконектора България - Гърция - в случай че това не бъде направено, строителят да понесе своите наказания, които са по 90 хиляди евро дневно. Такова ултимативно предложение направи ръководителят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов по време на свиканата от президента през днешния ден кръгла маса в резиденция " Бояна " под надпис " Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позицията на България пред Европейски Съюз ". 

" Българския регулатор е извършил всичките предявени изсиквания към него, с оглед да се форсира българо-гръцкия интерконектор. Ние към този момент приключваме лицензирането на " Ай Си Би Джи " като търговец за транспорт на природен газ. Веднага откакто постъпи заявление, ще разгледаме и узаконяването на оператора като метафоричен оператор през този интерконектор ", добави Иванов.

По думите му, изключително значимо е да бъдат спазени две основни дати. До 31 декември да приключи строителството, а в случай че това не стане строителят да понесе своите наказания, които са по 90 хиляди евро дневно. И втората дата - до 30 юни да бъдат приключени всичките проби и позволения по този начин, че най-късно на 1 юли Интерконекторът да проработи. Ако това не бъде изпълнено, това ще бъде единствено в ущърб на нашата енергетика и стопанска система като цяло ", разясни той.

Според него главните фактори, които провокират такова мощно нарастване на цената на електрическата енергия, са два - високите цени на естествения газ и високите цени на излъчванията въглероден диогсид. 

" По отношение на високите цени на природния газ - уви, Европа е съвсем напълно подвластна от външни във връзка с Съюза снабдители, Норвегия по апела на Европейски Съюз усили своите доставки и би трябвало други снабдители, аз напряко ще кажа на първо място Руската федерация, в случай че усили своите доставки може би с стартирането в деяние на " Северен поток 2 ",което би трябвало да се форсира, би понижило цената на природния газ в идващите месеци. Разбира се, от значимо значение е да се усилят и доставките на полутечен природен газ, тъй като съдружници на Европейски Съюз би трябвало да окажат несъмнено подпомагане ", уточни Иванов. 

Относно втория индикатор, високите цени на излъчванията въглероден диоксид, ръководителят на КЕВР изясни, че там ключът е в ръцете на Европейски Съюз. " В Брюксел действа платформата за търговия с излъчвания. Ако на тази платформа, се усилят количествата на предлаганите въглеродни излъчвания, това по натурален път ще понижи и тяхната цена. Това е изключително значимо за България поради събитието, че съвсем 47% от нашите мощности са термични централи ", разяснява Иван Иванов. 

Ликвидността в АЕЦ " Козлодуй " не е толкоз огромна, уточни по време на дискусията изпълнителният шеф на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов. 

" Бизнес проекта, който е препоръчан от АЕЦ " Козлодуй "  предвижда 550 млн. лева да е облагата на АЕЦ за 2021 година. Към месец декември облагата е 739 млн. лева Ако екстраполираме цялата облага по отношение на това, което е посочил като резултат АЕЦ " Козлодуй " до края на годината, то чакаме тя да е 985 млн. лева ", посочи Николов. Той обаче изясни, че ликвидността в АЕЦ " Козлодуй " не е толкоз огромна, колкото я считат без задоволително данни. 

По думите му, редовният дял от АЕЦ " Козлодуй " изплатен към БЕХ е в размер на 137 млн. лева " И два пъти е взет спомагателен дял от БЕХ един път 210 млн. лева и един път 250 млн. лева ", сподели още Валентин Николов. 

Той разяснява тематиката с азерския газ и обърна внимание, че се касае за комплициран контракт, в който има доста конфиденциалност. Николов добави, че Българският енергиен холдинг е намерил финансирането във връзка с " Ай Си Би Джи ". " Не се касае за пари. Имаме менджмънт, имаме реализатор. Там казусът е в тези елементи. Холдингът е обезпечил финансирането ", добави Николов. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР