До 28 септември образуваните досъдебни производства за купуване на гласове

...
До 28 септември образуваните досъдебни производства за купуване на гласове
Коментари Харесай

Мижав интерес към купуването на гласове

До 28 септември формираните досъдебни производства за пазаруване на гласове са едвам 30. Изглежда, че партиите пазят този вид " запаси " за последващи избори. Наблюдателите считат, че следеният избор ще е повече от купения.
Ако купувачите на гласове бяха естрадни артисти, евентуално биха оповестили, че няма да вземат участие в тези избори заради " мижав интерес ". Точно както постъпи Панайот Панайотов с Кичка Бодурова. Такъв извод може да се направи от думите на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев в последната седмица преди вота на 2 октомври.

По данни на Демерджиев пред " Капитал " до 28 септември досъдебните производства за пазаруване на гласове са единствено 30, а арестуваните - едвам 17. За съпоставяне - на изборите предходната година, когато длъжностен вътрешен министър беше Бойко Рашков (сега кандидат-депутат от " Продължаваме промяната " ), досъдебните производства преди вота през ноември са били 150, а през юли - 100.
Възможните сюжети
За фрапантната разлика има няколко вероятни пояснения. Първото е, че Министерство на вътрешните работи просто не си прави работата дейно. В някаква степен то може да се окаже и състоятелно с оглед дейностите на служебното държавно управление на Гълъб Донев с назначения в услуга на Движение за права и свободи и ГЕРБ. Вторият вероятен сюжет, който обаче би звучал като изложение на приказен филм, е, че каналите за пазаруване на гласове са пресечени след свършената работа предходната година, когато екипът на Бойко Рашков съществено засегна ползите на мрежите за търговия с избор.
Реклама
Има и трети вид - партиите да преглеждат изборите на 2-ри като първото нужно ходило към последващи избори, които да им се костват същински значими. В подобен случай просто няма за какво да се харчат незабавно. " Това, което ни прави усещане, е, че сигналите, които се получават, са доста по-малко спрямо предходните избори ", споделя министър Демерджиев. И прибавя, че в качеството си на част от изпълнителната власт в предходните служебни държавни управления на Румен Радев той самият е подавал сигнали за пазаруване на гласове до Министерство на вътрешните работи. " Сега просто няма толкоз ", прибавя той.

Наблюденията му се споделят и от мрежата наблюдаващи от разнообразни неправителствени организации, които наблюдават за честността на вота. Според Марио Русинов от " Антикорупционния фонд " тази година и при тях не постъпват толкоз сигнали, колкото през 2021 година " Като образец мога да дам Пазарджик - предходната година упорито получавахме сигнали за този град, а в този момент не ", споделя той пред " Капитал ". И отбелязва, че вижда наклонност за спад в пазаруването на гласове в рисковите секции. " От интензивност 100% в изследваните за рискови секции на последните избори предходната година там интензивността спадна до към 12% ", разяснява Русинов.
Повече следен, по-малко платен избор
Според друга неправителствена организация, която разполага с необятна мрежа наблюдаващи, предварителните данни сочат, че ще се засилва по-скоро следен, в сравнение с платен избор.

" ГЕРБ има мощно наличие в администрацията - на локално равнище, защото партията печели избори и ръководи по места в последните повече от 10 години. На локално равнище позициите им все още не са разтърсени и застрашени. Кметовете ръководят всички стратегии за претовареност и обществени услуги, които са измежду главните източници на прехранване на доста хора в дребните обитаеми места - а това е в основата на следения избор ", споделя наблюдаващ на последните шест парламентарни избора пред " Капитал ".
Реклама Ако наклонността се резервира, а и изборната интензивност е ниска, както се допуска, партиите, които имат кметове, т.е. държат административния уред по места, ще " изкарат гласовете си " по линия на заетите в обществения бранш.
В сходна посока са и разсъжденията на служебния вътрешен министър. Иван Демерджиев изясни, че въпреки всичко напън и пазаруване има. А по данни на министерството тук-там цената на глас все още доближава 100 лв..
И въпреки всичко - ГЕРБ и Движение за права и свободи
Демерджиев удостовери данни, оповестени през седмицата от професионалното управление на Министерство на вътрешните работи, че са засечени случаи, в които компании, близки до общински администрации, получават поръчки за избрани строителни действия, генерират облага и част от нея се отделя за пазаруване на гласове.

На въпрос на " Капитал " дали това значи, че в действителност зад тези практики стоят ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като най-вече общини в страната се управляват точно от тези две партии, вътрешният министър отговори утвърдително. " Знаете, че е доста сензитивна прокуратурата в това отношение, тъй че конкретика по досъдебни производства не очаквайте от мен, само че да - фактически множеството общини се ръководят от кметове на ГЕРБ и Движение за права и свободи, в които има сходни практики ", сподели той.

Министърът разяснява, че " разнообразни практики, свързани с пазаруване на гласове, следим и при други политически сили ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР