До 2030 г. е възможно да са останали едва 10%

...
До 2030 г. е възможно да са останали едва 10%
Коментари Харесай

FOREO с кампания: Да спасим тропическите гори

До 2030 година е допустимо да са останали едвам 10% от тропическите гори в света. Всяка година тропически гористи местности с повърхност с размерите на Ню Джърси са изсичани и унищожавани вследствие на човешка активност. Това обезлесяване води до изменение на климата, загуба на биологично многообразие, ерозия на почвата, и наводнения. Амазонската дъждовна гора пък през днешния ден отделя повече въглероден диоксид, в сравнение с е в положение да всмуква, а горите по света, които са " белите дробове на нашата планета ", към този момент се задъхват съществено. В устрема си да забави екологичната рецесия, провокирана от обезлесяването, шведската козметична компания FOREO сплотява старания с неправителствената организация One Tree Planted и започва акцията " Made to Last, Not Brake Fast ", като се ангажира да засажда по едно дърво за всяка направена поръчка на уеб страницата на козметичната компания по време на тази устойчива акция на марката.

FOREO вижда вяра, скрита в сърцето на гората Polylepis, разпростряла се по високите елементи на Андите, където шведската компания възнамерява да засади хиляди дървета. Горите Polylepis, унищожени от опожаряване и паша, играят решаваща роля за опазването на екосистемата в района, защото са значим източник на вода, която се влива в изворите на великата Амазонка. Те улавят водата от облаците, като по този метод поддържат почвата към тях здрава, а планинските потоци - течащи, както и предотвратяват свлачища и мощна ерозия от топящите се ледници над тях.

Разположена в Андите, гора Polylepis е устойчива на рисковите условия на околната среда и е леговище за доста уязвими типове птици. Тропическите Анди са също дом на 57,5 млн. души, като още милиони хора зависят от ресурсите им. Някога величествената гора Polylepis се простирала от Венецуела до Аржентина, като през днешния ден хилядите вековни дървета към този момент са понижени до 10% от първичния си брой.

Докато Андите пострадаха извънредно доста заради човешки действия, водещи до обезлесяване, пожарът в Калифорнийския Крийк през 2020 година сподели, че природата може да бъде също толкоз жестока, колкото човешката ръка. Смята се, че горският пожар е почнал от гръмотевица и бързо се е популяризирал заради мощните ветрове в региона, оставяйки общо 379 895 акра земя обгорени. Едно от мощно засегнатите от пожара места е красивата гора и туристическа гореща точка към езерото Шейвър, където са изгорели цели 3 000 акра. Шведската марка, в партньорство с One Tree Planted, поддържа залесяването на региона с вярата да се възвърне предходната му хубост и да се отбрани зелената завивка на Калифорния.

Залесяването ще спомогне за понижаване на почвената ерозия, като по този метод ще отбрани водните организми. Горите имат способността да се възвръщат по натурален път, само че при рискови условия, когато интензивността на пожарите е доста висока, семенните лехи могат да бъдат трайно повредени и по този начин доста животни да изгубят местообитанията си. Залесяването ще докара и до по-голям капацитет за усвояване на въглерод, което понижава количеството на въглеродния диоксид в атмосферата, а то е от решаващо значение в битката с световното изменение на климата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР