До 18 месеца след получаването на инсулта ние разчитаме най-много

...
До 18 месеца след получаването на инсулта ние разчитаме най-много
Коментари Харесай

Експерти: Вече може да се постигнат резултати и повече от 18 месеца след инсулт

„ До 18 месеца след приемането на инсулта ние разчитаме най-вече неща да се случат в рехабилитацията на пациента, т.е. да получим най-бързи резултати. След 18-ия месец рехабилитацията е поддържаща. Напоследък обаче заради невропластичността на мозъка могат да се получат резултати и доста по-късно. “ Това сподели доктор Нина Гацова-Профирова, шеф Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „ Света Анна “ – София, в подкаста на БНР „ В центъра на системата “ във връзка проведеното от болничното заведение „ Училище за пациенти с инсулт “.

„ Все повече са случаите, когато може да се реализира възобновяване след инсулт, даже и в случай че се стартира рехабилитацията по-късно от 18 месеца след приемането му.  Ние сме привикнали да получаваме най-хубавите резултати в този период, само че усъвършенствания се случват и по-късно, имаме случаи на хора, които са проговорили и са се изправили и след тези 18 месеца “, добави доцент Росен Калпачки, шеф Клиника по нервни заболявания към лечебното заведение.

По думите му Центърът за лекуване на инсулти в УМБАЛ „ Света Анна “ е провел учебното заведение за пациенти, тъй като невролозите са длъжници на обществото. „ То би трябвало да е наясно, че след инсулта борбата за възобновяване на пациента не завършва, а продължава. Пациентите на доктор Нина Гацова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ „ Света Анна “ – София, стартират незабавно възстановителни действия “, сподели той.

Той разяснява, че първия един месец след изписване от болничното заведение за жалост пациентите остават в ръцете на околните си, няма поета от НЗОК незабавна рехабилитация. А това е основен интервал и огромна част от тези пациенти си отиват тъкмо в този интервал. „ Това е една огромна бездна сред острото поделение и мястото за квалифицирана рехабилитация и физиотерапия. И по-късно може тази рехабилитация да продължи в санаториум, с цел да се запазят като живот тези пациенти “, разясни още доцент Росен Калпачки.

„ При нас започваме незабавно, само че с не доста натоварване, с пасивни извършения с кинезитерапевт, с рехабилитатор. Ако обаче, пациентът е изписан на легло в къщи, околните му би трябвало незабавно да стартират извършения за вертикализация, с слагането на пациента в специфични положения, като това е съветвано със експерт “, сподели доктор Гацова.

Тя добави, че в България липсват центрове за рехабилитация, които да поемат пациентите незабавно след острото положение. „ Това е доста огромен проблем, има санаториуми и центрове, които поемат болния, когато е в по-добро положение. Но в интервала сред 5 и 10 ден, в който изписват пациента, и в границите на този един месец, когато би трябвало да се стартира с дейна кинезитерапия, няма къде да отидат пациентите. Има клинични пътеки за дълготрайно лекуване на инсулта, които биха могли да се изпълнят, само че няма бази, които да го правят това “, сподели още доктор Гацова.

„ Извънредно доста неща научих на учебното заведение за пациенти с инсулт в болница „ Света Анна “, нямам думи, какъв брой съм удовлетворена. Първо не знаех доста неща за заболяването, не знаех и по какъв начин да се грижа за щерка ми, по какъв начин да се оправям точно с настроенията й, по какъв начин да имам самообладание... Доста забавна беше лекцията и в случай че има такива лекции отсега нататък, бих ги посещавала, тъй като ние не сме толкоз напреднало общество и доста неща не знаем за тези болести, които са доста тежки “. Това показа пред БНР Стефка Стоилова. Нейната 50-годишна щерка, по специалност публицист, е претърпяла второстепенен тежък инсулт с увреждания на мозъчния дънер, с парализа на дясната страна на лицето и неспособност за връзка. Жената стартира късно рехабилитация и възобновяване е доста мъчно.

„ С вярата съм, че може да се получат положителни промени отсега нататък “, добави тя.

„ Логистично всичко би трябвало да е по този начин проведено за пациента с инсулт, че на него и на неговите близки да им е комфортно, тогава ще имаме стимулирани пациенти и дейни близки, които да търсят тази рехабилитация. Информираността е най-важна. Ние като пациентска организация сме изготвили цифрова карта на центровете и лечебните заведения за лекуване и рехабилитация на инсулт, както и експертите, които се занимават с това. Подготвяме тази информация да бъде качена на гратис софтуерно приложение “, сподели Дорина Добрева, ръководител на Асоциацията за инсулт и афазия.

Пациентската организация работи и за основаването на първия Дневен център за заболели с инсулт в столицата. Вече има готово Ръководство за грижата за пациент с инсулт. То ще бъде оповестено и в интернет с цялата нужна информация за институциите, към които заинтригуваните хора би трябвало да се извърнат, къде да намерят експерти, по какъв начин да се отнасят с пациента вкъщи.

Целия епизод на подкаста можете да чуете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР