Дните стават все по-дълги и въпреки че все още е

...
Дните стават все по-дълги и въпреки че все още е
Коментари Харесай

Пролетни зеленчуци, които трябва да присъстват в салатите ви

Дните стават все по-дълги и макар че към момента е много студено на открито, слънцето доста скоро ще стартира да ни радва с топлата си прегръдка.

Време е да се разсъните от зимния си сън и да започнете да се грижите за здравословното си меню, в случай че сте изоставили това през студените месеци. Ако обичате пролетни салати, към този момент можете да си хапвате постоянно тези апетитни и потребни изкушения.

Ето и кои са зеленчуците за пролетни салати, които би трябвало да участват в менюто ви, в случай че желаете да се храните здравословно и доста вкусно.

Праз лук

Този зарзават идва у нас от средиземноморските страни. В съпоставяне със остарелия лук, той има по-мек усет и по-хубаво се комбинира в свежите пролетни салати.

Изключително богат е на витамините C, B1 и B2, магнезий, калий и фосфор. Също по този начин, стъблата на праз лука са богати на каротин, който е естествен антиоксидант.

Сезонът му е края на март и началото на април, когато към този момент се появява в магазините и на пазарите. Листата му са малко по-твърди в съпоставяне със зеления. С него можете да приготвите доста разнообразни вкусни салати и да радвате вашите близки всеки ден с нови кулинарни изкушения.

Манголд

 Пролетни зеленчуци, които би трябвало да участват в салатите ви

За страдание този зарзават е малко прочут и употребен в България. Той има огромни листа и тъмночервени стъбла, а също така е богат на витамин С и К, който е нужен за съсирването на кръвта.

В него има и много калций, който е потребен за костите, и желязо, което се грижи за естественото равнище на хемоглобин в кръвта.

За разлика от цвеклото да вземем за пример, този зарзават е ранен и се появява към април. Младите му листа на усет доста наподобяват на спанак и са идеално допълнение към свежите ви пролетни салати. Освен това, с листата на това растение можете да извършите и сърми или вкусна пролетната чорба.

Рукола

Различните листни допълнения за салатите са в действителност доста, като руколата е една от тях. Растението има леко горчив, само че доста прелестен усет.

Салатата е налична съвсем целогодишно, тъй че може да ѝ се наслаждавате освен пролетта. Добавяйки руколата във вашите салати, ще откриете напълно нови усети. Освен това, този зарзават може да се прибавя при подготвяне на песто или като гарнитура за риба.

Аспержи

 Пролетни зеленчуци, които би трябвало да участват в салатите ви

Този зарзават е наличен целогодишно, само че най-полезен е напролет. Богат на витамините от група В, той съдържа и фолиева киселина, витамин С и К, както и доста други микроелементи. Единственият му минус е по-високата цена.

Можете да приготвите аспержите по доста разнообразни способи: в салати със зехтин, в пюрета, в омлети, пасти и други ястия. С тях се получават освен апетитни пролетни салати, само че и доста вкусни гарнитури към главното ядене, както и даже независимо ястие.

Спанак

Това е различен незаместим зарзават за пролетни салати. Богат е на витамините А, Е, С и К, каротин, фолиева киселина, желязо и други микроелементи. Ако листата на спанака са прекомерно млади, тогава можете да ги задушите с малко зехтин и по-късно да ги добавите в салатата си.

Покълнали семена

Те могат да бъдат от пшеница, ръж, ечемик, фасул или соя, като първоначално може да ви се стори че това е храна на фена, само че надалеч не е по този начин. Ако добавите тези семена в салатата си, ще видите по какъв начин ще се преобрази нейният усет.

Освен това, тези семена са доста богати на витамини и желязо. За страдание обаче са много скъпи и имат къс период на предпазване. Готовите покълнали семена се прибавят освен в салати, само че и са прелестно допълнение в азиатските ястия, в случай че обичате такава кухня.

Ряпа

 Пролетни зеленчуци, които би трябвало да участват в салатите ви

Прекрасно допълнение е на свежите салати. Може да се комбинира с моркови и с други зеленчуци. Богата е на витамините P, PP, A, B1, B2, B6 и B9, K, E, калций фосфор, цинк, бета каротин и други. Има малко по-особен, само че доста прелестен усет.

И в случай че зимата тези потребни артикули са по-малко, то през пролетните месеци нямате опрощение те да не участват на вашата софра. Затова се грижете за вашето здраве и не пропускайте опцията да си хапвате непрекъснато свежи зеленчуци.

Китайско зеле

Този зарзават се назовава още китайска салата, само че това не е напълно правилно. Богат е на доста витамини, желязо и целулоза.

Листата на това зеле в действителност наподобяват на салатните и идеално се съчетават в елементарните салати с краставица и домати. Често се употребява и в азиатската кухня и се комбинира добре с пиле или скариди.

Целина

Зеленчук, който е малко подценен у нас, макар че е доста потребен. Богат е на доста витамини, минерали и микроелементи. Прекрасно се съчетава с пролетните салати, а също по този начин и усета на корена от целина е доста прелестен. Съчетава се доста добре с ябълките и морковите, а може да го хрупате даже и по този начин.

Вижте още от нашите свежи и ползени оферти за:

- пролетни картофи;

- пролетни рулца;

- всички пролетни предписания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР