Дните на правителството на Кирил Петков вече са преброени. На

...
Дните на правителството на Кирил Петков вече са преброени. На
Коментари Харесай

Мачът решен! Кабинетът на Просто Киро пада през май. Нови избори – на 11 септември

Дните на държавното управление на Кирил Петков към този момент са преброени. На „Дондуков“ 1 му остава живот най доста доникъде на май. Всички партии стягат редиците за нови предварителни парламентарни избори.

Българска социалистическа партия първа развя знамето на новия фронт.

Това стана ясно, откакто през днешния ден Георги Свиленски, Филип Попов и проф. Румен Гечев внесоха предлагането си за промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина. Както и сондажите на ПИК измежду другите политически сили.

Причината за незабавните дейности по измененията на Изборния кодекс от страна на Българска социалистическа партия са мненията на участниците в съвещанието на Националния съвет на столетницата в събота. Основната тематика, която е била обсъждана най-малко в коридорите е, че на настоящето ръководство му остава най-вече един месец живот, научи медията от водили тези диалози.

Затова най-наложителното, което партията им трябвало да предприеме, е да направи промени в Изборния кодекс, с които да анулира наложителното машинно гласоподаване и да върне и опцията за потреблението на хартиени бюлетини. Самата лидерка Корнелия Нинова съобщи това желание по време на следващото съвещание на 50-я конгрес на столетницата през януари тази година.

Преди това тя беше една от пламенните апологетки на машинното гласоподаване, само че поради спецификата на гласоподавателите на Българска социалистическа партия тъкмо то й изигра неприятна смешка и невиждано класира алената партия едвам четвърта в 49-о Народно заседание. А новоизлюпените ПП-та на Кирил Петков и Асен Василев най-ненадейно завоюваха парламентарните избори на 14 ноември.

Бурните кавги в четворната коалиция и анализът на социолози и политолози, както и на самите социалисти, сочели, че държавното управление на Просто Киро ще може да се удържи на власт най-вече още месец. И по тази причина те са се разбързали за връщането на хартиените бюлетини.

Според кулоарната мълва най-късно до 15 май харвардските аферисти ще хвърлят оставка и тогава идва ред на тъй наречените парламентарна рулетка. Те имат право да получат още един мандат за сформиране на държавно управление, само че след неуспехите им това към този момент наподобява безусловно нереализуемо.

Втори мандат ще получат ГЕРБ, само че самите те неведнъж декларират, че нямат желание да вършат кабинет, а желаят предварителни избори.

Третата политическа мощ, която може да получи подобен мандат, е по желание на президента Румен Радев. В тази обстановка обаче която и да е тя надали ще успее да го реализира.

Затова възможната дата за назначението на към този момент четвърто служебно държавно управление от Румен Радев се обрисува да бъде към 15 юни. За това загатват и слуховете, че политическият план на Стефан Янев краткотрайно е замразен, защото той ще оглави новия длъжностен кабинет на президента, както беше отпред и на предходните два.

Това значи, че Радев ще насрочи следващите предварителни парламентарни избори за началото на септември, най-вероятно за 11-и, когато завършват и почивките на множеството хора поради започващата образователна година и изтичащите летни отпуски.

Ерата „Кирчо и Кокорчо“ явно завършва безславно и множеството анализатори не им дават необикновен късмет за положително класиране в идващия парламент, а някои даже считат, че след гръмовния си неуспех във властта няма да прескочат 4 процентната преграда.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР